Primul institut de turcologie din România va fi inaugurat la... Cluj-Napoca

1089
Primul institut de turcologie din România va fi inaugurat la... Cluj-Napoca - 03250ff73b1415d706a3bbdcaab0f475.jpg
La sfârșitul acestei săptămâni, la Cluj va avea loc inaugurarea Institutului de Turcologie și de Studii Central Asiatice care va funcționa în cadrul Universității "Babeș Bolyai". Este primul de acest gen în România, un proiect extraordinar, care s-ar fi potrivit, totuși, mai bine, spațiului multietnic dobrogean, dar, care, din anumite motive, nu a putut fi pus pe picioare la Constanța.

Vineri, 30 octombrie, în prezența reprezentanților corpurilor diplomatice acreditate în România, a oamenilor de afaceri și a altor oaspeți de vază din toată țara, la Cluj - Napoca va avea loc inaugurarea primului institut de turcologie din țara noastră. Titulatura exactă este Institutul de Turcologie și de Studii Central Asiatice, urmând ca acesta să funcționeze în cadrul Universității "Babeș Bolyai".
Așa cum ne-a declarat directorul noii entități educaționale, prof. Tasin Gemil, activitatea institutului va fi structurată pe trei nivele. Un prim nivel este cel de cercetare științifică, activitatea în acest sens urmând a fi derulată cu forțe proprii sau în colaborare cu instituții de specialitate din țară și din străinătate. Cea de-a doua abordare a activității institutului se va realiza prin prisma nivelului didactic, prof. Tasin Gemil având deja programate pentru acest an trei cursuri, respectiv "Introducere în istoria, cultura și civilizația turcă", "Introducere în istoria și civilizația Islamului" și "Limba turcă modernă", acest din urmă curs urmând să fie preluat mai târziu de specialiști în domeniu.
Cel de-al treilea nivel de activitate constă în acordarea de consultanță de specialitate pentru mediul economic, politic, diplomatic, jurnalistic, precum și publicului larg cu privire la problemele zonei.
Din punct de vedere financiar, activitatea institutului va fi susținută, după cum ne-a declarat prof. Tasin Gemil, și de sponsori.
Institutul de turcologie de la Cluj vine să acopere astfel spațiul cultural asiatic, cunoscut fiind faptul că tot în cadrul Universității "Babeș Bolyai" funcționează din 1995 un Institut de Studii Iudaice și, de ceva vreme și Institutul de Sinologie "Confucius".
Urmașa primei instituții de învățământ superior de pe teritoriul României, recunoscută pe plan european, și este vorba aici de Colegiul Iezuit de la Cluj, Universitatea "Babeș Bolyai" este, astăzi, pe cale să devină promotoarea unui centru de performanță în studii de orientalistică.
Institutul va avea și o bibliotecă de specialitate, prof. Tasin Gemil fiind cel care a pregătit deja peste 200 de titluri din biblioteca proprie.

De ce nu la Constanța?!
Revenind la nou înființatul institut de turcologie, acesta s-ar fi pliat poate mult mai bine pe zona de sud-est a României, respectiv Dobrogea. Și asta ca urmare a configurației etnice din spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră, cunoscut fiind faptul că aici este concentrată cea mai mare parte a celor două comunități.
De fapt, propunerea chiar a fost înaintată către Universitatea "Ovidius" pentru ca acest institut de turcologie să fie înființat aici. Din anumite motive, însă, propunerea prof. univ. dr. Tasin Gemil nu s-a putut concretiza la Constanța.
Mult mai receptivi au fost, însă, reprezentanții Universității "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca. Astfel că, inițiativa fostului diplomat complementară cu interesul manifestat de rectorul instituției, prof. univ. dr. Andrei Marga, a condus la înființarea Institutului de Turcologie și Studii Central Asiatice în cadrul Universității "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Stire din Diverse : Pui cu orez si legume
Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Stire din Diverse : Suzeta poate afecta vorbirea bebelușilor
Pagina a fost generata in 1.8398 secunde