Turcia, 86 de ani de modernism

290
Pe 29 Octombrie se împlinesc 86 de ani de la proclamarea Republicii Turcia. Sărbătoarea este legată de numele celui care a rămas în istoria Turciei ca părintele turcilor, Mustafa Kemal Atatürk, cel care în 1923 a pus bazele statului turc mo-dern pe rămășițele Imperiului Otoman.
Originile Turciei moderne încep odată cu sosirea triburilor Turce în Anatolia în secolul XI. În urma înfrângerii turcilor selgiucizi de către Mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane să devină o forță importantă în regiune. În secolul XVI, ajuns la întinderea maximă, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de Sud-Est și Caucazul. După înfrângerea suferită în primul război mondial, puterile învingătoare au căutat împărțirea imperiului prin Tratatul de la Sevres. Cu sprijinul aliaților, Grecia a invadat și ocupat orașul Izmir, în conformitate cu Tratatul. La 19 Mai 1919 a fost inițiată o mișcare naționalistă sub conducerea Pașei Mustafa Kemal - un comandant militar care s-a distins în cursul bătăliei de la Gallipoli. Kemal Pașa a încercat revocarea termenilor tratatului semnați de sultan la Istanbul, mobilizând fiecare parte a societății turcești, în ceea ce a devenit Războiul Turc de Independență. La 18 Septembrie 1922, armatele de ocupație ale Antantei au fost învinse și țara eliberată. A urmat abdicarea sultanului la 1 No-iembrie 1922, astfel încheindu-se 631 de ani de stăpânire otomană. În 1923, Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea Turciei, iar Kemal a primit supra-numele de Atatürk (însemnând Părintele Turciei) și a devenit primul președinte al țării. El a instituit mai multe reforme care au modernizat țara.
Ziua de 29 Octombrie este marcată cu fast atât în Turcia, cât și în rândul comunităților din străinătate.
Uniunea Democrată Turcă din România a marcat această sărbătoare încă de la sfârșitul săptămânii trecute, când tinerii au organizat un simpozion dedicat personalității și reformelor realizate de Mustafa Kemal Atatürk. Acțiunea a fost organizată de comisia de tineret a UDTR cu scopul de a-i introduce pe tinerii participanți în istoria Turciei moderne.
Comunicările au avut în prim plan reformele lui Atatürk în ceea ce privește sistemul educațional, desființarea școlilor religioase și înființarea celor laice, introducerea alfabetului latin în locul celui arab, conferirea de drepturi copiilor, tinerilor și egalitatea în drepturi a femeilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Stire din Diverse : Pui cu orez si legume
Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Stire din Diverse : Suzeta poate afecta vorbirea bebelușilor
Pagina a fost generata in 2.1154 secunde