Primul Muzeul al Culturii Romilor din România

167
Muzeul va fi deschis în luna mai și va fi amenajat pe un teren care va fi pus la dispoziție de Primăria Sectorului 6 și care urmează să fie identificat în următoarele două săptămâni. Construcția care va găzdui muzeul va avea o suprafață de 1.500 de metri pătrați și va fi una de tip modular. Muzeul va include spații experimentale, cărți vii, colecții de artă modernă, un centru de documentare și o bibliotecă tematică, spații interactive, ilustrări audio-vizuale și un spațiu pentru dezbateri și conferințe.


Muzeul va avea două căi de acces, una a "Istoriei" și una a "Ospitalității", care vor putea fi folosite atât pentru intrare, cât și pentru ieșire. Pătrunzând în muzeu pe intrarea "Istoriei", principalele zone de interes vor fi: "Istoria – origini, migrație, hărți istorice, mitologie și miturile originii, sclavia, holocaust etc", "Rituri funerare și credințe", "Rituri și obiceiuri de mariaj și înrudire", "Puritate și pericol - trupul; Roma și Gagi", "Rituri ale nașterii și obiceiuri", "Spații de locuire", "Portretizarea «țiganului bun» – fascinația românească și europeană pentru viața romilor - galerie de artă și fotografie", "Prezentul istoric: cartografie socială a comunităților rome contemporane; noua migrație; istoria orală: obiecte domestice și istoriile lor" și "Ospitalitate".

În afara acestui drum principal, alte câteva spații modulare laterale, distincte, vor fi dedicate "Holocaustului și deportărilor", "Staborului", "Aurului" și unui spațiu de documentare.

Un spațiu permanent va fi ofe-rit meșteșugarilor romi și activi-tăților și produselor acestora. Mu-zeul va organiza, de asemenea, expoziții tematice periodice, ate-liere de meșteșuguri și de dans, dezbateri, evenimente culturale, proiecții etc. Vor exista și un restaurant și un magazin propriu.

Curatorii muzeului vor aduna permanent obiecte de la populația romă și le vor înregistra mărtu-riile, pentru a împrospăta permanent zona "istoriei orale". Nu în ultimul rând, expoziția va fi mai degrabă sugestivă decât descrip-tivă, evitând o patrimonizare prin aglomerare a unor artefacte reprezentative.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : S-a întâmplat într-un muzeu din Viena
Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : Zece curiozități despre Finlanda
Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : O noapte în "Calul Troian"
Pagina a fost generata in 0.387 secunde