Salina Wieliczka - cea mai mare din Europa

514
Sarea gemă se extrăgea din părțile nordice ale Munților Beskid încă din Evul Mediu. Wieliczka, lângă Cracovia, a fost menționată ca așezare de exploatare a sării din secolul XI. În 1290, a primit statutul de oraș, iar în secolul XV devenise unul din orașele comerciale importante în Polonia.

În prezent, salina este exploatată de la adâncimi de 300 m, tunelele minei ajungând la o lungime totală de peste 200 km. Sarea se folosește mai ales în industria chimică. Mina este considerată și un obiectiv turistic, mai ales tunelele fiind accesibile publicului. Adânc sub pământ se desfășoară o lume stranie cu tunele, camere, săli și chiar lacuri. Trei capele subterane stau dovadă pentru devoțiunea minerilor. Totuși cea mai mare atracție o constituie sculpturile în sare. Azi în salină au loc conferințe și festivaluri, salina făcând din 1987 parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.

O altă zonă este dedicată beneficiilor medicale ale minei, utilizând aerul extrem de pur pentru tratarea bolilor respiratorii. Din 1964, a fost disponibil tratamentul într-un sanatoriu subteran pentru cei ce suferă de alergii (în special cei bolnavi de astm). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Lucruri gratis de făcut în Napoli
Pagina a fost generata in 0.6488 secunde