Sărbătoare și pentru turcii și tătarii din Dobrogea

4876
Hîdîrlezul a fost sărbătorit, săptămâna trecută, și de către turcii și tătarii din România. Astfel că, dacă etnicii turci de la filialele UDTR Tulcea, Măcin, Cernavodă, Te-chirghiol, Cobadin, Cumpăna au marcat prin diverse acțiuni această sărbătoare, la filiala UDTTMR Medgidia aproximativ 250 de persoane au participat, și ele, tot la marcarea anotimpului cald.
Astfel că, vineri, 7 mai, filiala UDTTMR Medgidia a organizat o întâlnire cu etnicii tătari din localitate, la care au luat parte și deputatul Aledin Amet și muftiul Muurat Iusuf. Evenimentul deschis de președintele filialei, Erol Murad, a fost unul propice și pentru discuții libere, astfel că etnicii tătari au discutat cu liderii lor despre problemele existente în rândul comunității, dar și despre proiectele uniunii, sărbătoarea în sine fiind o oportunitate pentru etnici de a petrece împreună.
Conform tradiției, Hîdîrlezul este o sărbătoare specifică popoarelor turcice și marchează trecerea la anotimpul cald. Ea este sărbătorită în fiecare an pe 6 mai și, potrivit vechiului calendar al popoarelor turcice, împarte anul în două anotimpuri.
Numele sărbătorii este format din alipirea numelor a doi sfinți, Kidir și Ilyas.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4254 secunde