România, pentru a doua oară reprezentată la Festivalul Primăverii din Macedonia

1034
România, pentru a doua oară reprezentată la Festivalul Primăverii din Macedonia - cfea3b6ea2c1a82ef50e42e6a7c66ac5.jpg

Articole de la același autor

Pentru a doua oară, un ansamblu din România a participat la Festivalul Primăverii din Macedonia. După ce, în urmă cu aproximativ șase ani, tătarii din Mihail Kogălniceanu au onorat invitația gazdelor din Macedonia, anul acesta a fost rândul ansamblului CanSu al filialei Techirghiol a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România să sărbătorească Hîdîrlezul alături de turcii din Macedonia.

La aproximativ 20 de kilometri de orașul Strumica, într-un sat cu populație de etnie turcă din estul Macedoniei, se desfășoară, de 19 ani, Festivalul Primăverii. Bahar, gazdele și organizatorii evenimentului, au ales pentru cea dintâi ediție a festivalului localitatea Çalikli. De atunci, manifestarea s-a permanentizat aici și este un prilej de bucurie pentru localnici, dar și o oportunitate pentru ei de a cunoaște obiceiurile turcilor din diferite zone ale lumii. "Vrem să le oferim posibilitatea celor din această localitate, dar și din zonele limitrofe să cunoască valorile culturale ale turcilor din afara Macedoniei. Este o localitate cu oameni fără posibilități prea mari, motiv pentru care acest festival este binevenit. Contribuim și noi, în acest fel, la promovarea culturii spațiului turcic, la cunoașterea originilor și la educația etnicilor noștri", a declarat, pentru "Cuget liber", președintele asociației organizatoare, Șenol Tahir.
Festivalul se organizează, an de an, cu ocazia Hîdîrlezului, care este considerată a fi sărbătoarea ce vestește venirea primăverii și care se sărbătorește pe 6 mai. Și dacă, în urmă cu 19 ani, festivalul a fost o manifestare regională, încet, încet, a devenit un eveniment internațional care reunește ansambluri ale turcilor din mai multe țări.

CanSu, în premieră în Macedonia
La cea de-a XIX-a ediție a festivalului care a avut loc în acest week-end, România a fost reprezentată de către ansamblul CanSu, al filialei Techirghiol a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România. Aceasta este, de fapt, a doua participare a României la acest festival, după ce, așa cum își amintește Șenol Tahir, prima dată țara noastră a fost reprezentată, în urmă cu aproximativ șase ani, de către ansamblul tătarilor din Mihail Kogălniceanu. Iar dacă la Çalikli, tinerii dansatori de la Techirghiol au cules aplauze încă de la repetiții, pe scena Centrului Cultural din Strumica, locul unde s-a desfășurat spectacolul care a marcat parada de deschidere, membrii ansamblului coordonat de Borali Birsen au dansat și au încântat un public de peste 700 de persoane, printre care și ambasadorul Turciei la Skopje.
Cei 17 membri ai ansamblului au prezentat dansuri tătărești specifice tătarilor din Dobrogea, dar și dansuri tradiționale din Crimeea.
Maratonul artistic a continuat și duminică, atunci când a avut loc și gala festivalului, ansamblul CanSu urcând din nou pe scenă alături de cele din Turcia, Crimeea, Grecia, Cipru, Bulgaria și, bineînțeles, Macedonia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 08 Mai 2010
Stire din Diverse : Internauți de la patru ani
Sâmbătă, 08 Mai 2010
Stire din Diverse : Remedii naturiste împotriva tusei
Pagina a fost generata in 1.6861 secunde