Sfaturi pentru o cină sănătoasă și rapidă

341
Sfaturi pentru o cină sănătoasă și rapidă - cina-1360160753.jpg
1. Planificați în avans meniul pentru toată săptămână. Mulți dintre noi nu știm ce mâncăm la cină decât cu câteva ore înainte să ne așezăm la masă. Cu toate acestea, planificarea nu ar dura mai mult de câteva minute. Gândiți-vă ce aveți în frigider, ce preferințe culinare aveți în familie, și ce program aveți în săptămână care vine. Apoi plănuiți meniurile pentru întreaga săptă-mână, pe zile. 


2. Gătiți cu plăcere. Nu tuturor le place să gătească. Dar există diverse moduri de a stimula interesul cuiva. Dacă vă îngrozește gândul de a sta la cratiță, trebuie să vă schimbați puțin atitudinea. Gătitul de plăcere e mult mai ușor decât v-ați imagina. De dragul propriei sănătăți, de plăcere, dar și în beneficiul propriului portofel, ar fi bine să încercați să regăsiți plăcerea de a găti.

3. Delegați sarcinile în bucă-tărie. Aveți copii în vârsta de peste zece ani? Există un adult care ajunge acasă înaintea dum-neavoastră? Puneți-i la treabă! De exemplu, vă puteți ruga soțul să cumpere câteva ingrediente pe drumul spre casă, iar pe copil îl puteți pune să toace legumele pentru salată sau să pună la fiert apa pentru paste.

4. Stocați la congelator "semi-preparate" din bucătăria proprie. Tocănițe, supe, alte mâncăruri cu sos se comportă foarte bine când sunt congelate. Estimați cât mănâncă familia la o masă și cumpărați caserole de plastic în dimensiunea respectivă.

5. Folosiți la rețete supă de calitate preparată în casă. Supa poate constitui o cină perfectă. E sănătoasă, sățioasă, delicioasă și simplu de preparat. Păstrați la congelator zeama de la o supă de pui făcută în casă și, astfel, puteți încropi repede o supă cu legume.

6. Investiți într-o oală electrică (slow cooker) și/sau într-un aparat de făcut pâine. Imaginați-vă cum ar fi să aruncați câteva ingrediente - pui, legume, secară și niște supă (bulion de bază pentru gătit) - în oala electrică înainte să ieșiți din casă dimineață, pentru ca apoi, la întoarcere, seara, să găsiți o masă sănătoasă gata preparată.

7. Includeți trei feluri standard în meniul săptămânii. Nimeni nu se așteaptă să inventați ceva nou seară de seară. Alegeți trei rețete simple și hrănitoare care plac întregii familii și - cel mai important - pe care le puteți găti cu ochii închiși.

8. Luați masa în familie de cel puțin trei ori pe săptămână. Copiii care stau la masă cu familia beneficiază cel mai adesea de o dietă mai sănătoasă decât ceilalți. Timpul petrecut împreună, inclusiv la masă, poate fi și cheia pentru coeziunea familiei.

9. Nu forțați copiii să mănânce tot, ci instaurați regula gustării din toate. Încurajați copilul să ia măcar o dată din fiecare fel. Dacă gustă o dată din spanac și broccoli și nu le place, lăsați-i în pace. Această tehnică psihologică îi încurajează pe cei mici să încerce feluri și alimente noi, fără însă a face din mâncat o experiență stresantă.

10. Mic dejun în loc de cină! O alegere excelentă pentru cină este o… omletă. Se pregătește simplu și rapid, furnizează proteine și e relativ săracă în calorii. Preparați-o, însă într-o tigaie care prăjește fără grăsime sau frigeți ouăle în puțin ulei de măsline.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Februarie 2013
Stire din Diverse : Cum să gătești friptura perfectă
Luni, 15 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 3.3175 secunde