Trei dușmani care pot sabota activitatea oricărui angajat

148
Trei dușmani care pot sabota activitatea oricărui angajat - 13augfonddusmani-1376398834.jpg

Articole recomandate

La orice loc de muncă, în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, ar putea să survină trei factori care să-ți saboteze activitatea. Aceștia sunt oboseala, bârfa și conflictul!

Iată cum ți-ar putea sabota activitatea cei trei dușmani de la job și cum poți scăpa de ei, potrivit Avantaje.ro:

Oboseala

Stresul, lipsa somnului, alimentația necorespunzătoare, programul de lucru pot duce la instalarea unei stări de slăbiciune fizică și psihică.

Iar când se instalează un sindrom de suprasolicitare va scădea și randamentul psihic și fizic la locul de muncă. În astfel de cazuri, este bine să iei măsuri din timp și să te adresezi medicului de familie pentru investigații și un set de analize. S-ar putea ca senzația de epuizare să fie un simptom, de exemplu, al bolilor de ficat, de rinichi, al cancerului sau al tuberculozei.

Indicații și soluții. Pentru a elimina această stare de slăbiciune este indicat să respecți un program de odihnă, să ai o alimentație echilibrată, bogată în minerale și vitamine, să faci mișcare în timpul liber, dacă nu ai când să ajungi la sală, ai putea să mergi mai mult pe jos. Renunțarea la tutun, cafea, alcool și medicamente stimulante poate veni în ajutorul tău. Dacă nici aceste lucruri nu schimbă starea de epuizare, atunci o vizită la cabinetul medical nu mai trebuie amânată.

Conflictul

Uneori, datorită condițiilor de muncă, mediului, lipsei de comunicare, a anumitor nemulțumiri legate de sarcinile de muncă, a orgoliilor, sau a diferențelor de caracter dintre oameni se nasc tensiuni ce duc la conflict.

Potrivit psihologilor, orice situație conflictuală are o bază, care dacă nu este identificată la timp și discutată deschis, poate conduce la izbucniri violente în mediul de lucru. Poate anumiți angajați muncesc mai mult decât alții și efortul nu le este recunoscut sau observă că șeful acordă mai multă atenție și favoruri anumitor colegi, sau pur și simplu sunt deranjați de modul de lucru al colegului și de personalitatea acestuia.

Izolarea conflictelor, negându-se situația de criză, nu conduce decât la trecerea conflictului din manifest în latent, iar ceea ce până atunci era clar, devine ascuns.

Ce este de făcut? Cum problemele nu se vor rezolva de la sine, dezamorsarea conflictului se poate face prin identificarea cauzelor și crearea unei atmosfere favorabile. Dacă dorești să comunici ceva șefului este de preferat să ai o atitudine deschisă și un ton calm al vocii.

Bârfa

Acest fenomen des întâlnit în mediile de lucru și nu numai, poate să fie nociv datorită deformării adevărului, dar și constructiv, prin legătura care se formează în cadrul grupului. Potrivit psihologilor, fenomenul bârfei este unul natural. Constă în schimbul de informații în cadrul unui grup restrâns, iar multe dintre informații au o încărcătură afectivă mare. În termeni moderni, am putea spune că socializăm. Într-o mică pauză de cafea, facem analiza colegului sau a întregului colectiv, emitem judecăți de valoare și așteptăm confirmări din partea interlocutorului

Cât de dăunătoare poate deveni o "nevinovată discuție"? Partea negativă a bârfei este că deseori se ajunge la exagerare, răutate și acele comentarii pot răni sau desființa imaginea cuiva. Plus că toate comentariile mincinoase pot duce la dezbinare în cadrul grupului, de aceea este important ca informațiile primite să fie verificate. Uneori, bârfele apar în cazul unui conflict sau legate de o nemulțumire la locul de muncă, iar atunci managerul trebuie să ia atitudine pentru a soluționa problema. Poate cel mai bun mod de a nu avea probleme la serviciu din cauza bârfelor este să nu oferi ocazii de a intra în…gura lumii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 August 2013
Stire din Diverse : Cum să atenuezi stresul la muncă
Pagina a fost generata in 1.4311 secunde