2.789 firme mici și mijlocii din județul Constanța sunt în insolvență

808
3
2.789 firme mici și mijlocii din județul Constanța sunt în insolvență - insolventa2-1365609620.jpg
Criza a afectat grav economia națională. Numărul firmelor care nu își mai pot achita la termenul scadent taxele și impozitele, facturile de mărfuri și servicii ori creditele bancare este în continuă creștere. Executările silite se țin lanț. Fiscul, băncile și administrațiile locale nu mai prididesc să emită deciziile de executare silită.

Potrivit listelor publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, la începutul anului 2013, un număr de 297 de mari contribuabili, printre care mulți din județul Constanța, primiseră decizii de executare silită pentru creanțe la bugetul de stat, care variau între câteva mii și câteva zeci de milioane de lei. Numărul contri-buabililor mici și mijloci executați silit, pentru datorii la bugetul de stat, depășea… 245.000. Dacă luăm în considerare și datoriile la celelalte bugete (asigurări sociale, de sănătate și șomaj), numărul executărilor silite este mult mai mare.

Fie din cauza scăderii consumului, a concurenței tot mai dure, a avalanșei prețurilor ori a fiscalității excesive, s-a ajuns la un blocaj financiar în lanț. De regulă, cedează verigile cele mai slabe, care apelează la procedura insolvenței, ultima încercare de salvare înainte de declararea falimentului.

La nivel național, numărul noilor intrări în insolvență a evoluat astfel: anul 2010 - 21.692 unități; anul 2011 - 16.916 unități; anul 2012 - 16.404 unități. În județul Constanța, statistica intrărilor în insolvență a avut următoarea dinamică: anul 2010 - 990 unități; anul 2011 - 840 unități; anul 2012 - 498 unități.

Întrucât procesul insolvenței se poate întinde pe unul sau mai mulți ani, noile insovențe se adaugă la cele vechi. Așa se face că, în prezent, la nivelul județului Constanța, potrivit informaților oferite de Direcția Gene-rală a Finanțelor Publice, sunt înregistrate 2.789 de firme mici și mijlocii în insolvență. În urmă cu exact un an, numărul lor era de circa 2.600.

Insolvența nu duce neapărat la faliment. Unele firme aflate în dificultate temporară apelează la această măsură ca la un balon de oxigen, în încercarea de a câștiga timp și a pune în practică un plan de reorganizare a afacerii.

Declararea insolvenței prezintă câteva avantaje, ce pot fi exploatate de cei ce mai au șanse de revenire pe linia de plutire. Astfel, în timpul perioadei de insolvență se suspendă toate acțiunile judiciare sau măsurile de executare silită. Este stopată curgerea dobânzilor, majorărilor de întârziere și a penalităților pentru creanțele negarantate. Furnizorii de curent electric, gaz și apă nu au dreptul să sisteze serviciile. Desfacerea contractelor de muncă nu necesită parcurgerea procedurii de concediere colectivă, preavizul acor-dat fiind de 15 zile. Există posibilitatea redresării companiei printr-un plan de reorganizare întocmit în conformitate cu legea.

Sunt, însă, și dezavantaje. Instituțiile financiare evită să mai acorde credite, iar activitatea trece sub supravegherea unui administrator judiciar.

Stoparea dobânzilor, a majorărilor de întârziere și a executării silite a creanțelor datorate statului echivalează cu un credit fiscal cu costuri zero, acordat firmelor aflate în dificultate.

Până și statul apelează la Legea insolvenței pentru a-și salva firmele aflate în dificultate. Guvernul Ponta a folosit cu succes procedura în cazul Hidroelectrica.

Există și forme abuzive, de folosire cu rea credință a avantajelor insolvenței, în alte scopuri decât redresarea companiei aflate în dificultate. În astfel de cazuri, perioada de liniște obținută este folosită pentru a continua decapitalizarea societății, înainte de un faliment care nu le va mai lăsa nimic creditorilor.

Acesta este, de altfel, principalul argument al celor ce susțin nece-sitatea revizuirii Legii insolvenței, în frunte cu premierul Victor Ponta.

Comentează știrea

admirator
11 aprilie 2013
ciudat!

unele firme nu se potapropia de un credit, desi ar putea sa fie lansate efficient pe piata si au garantia necesara pentru imprumut (plus Marfa luata), altele iau bani cu lopata, dar nu sunt in stare sa faca nimic cu ei. Si ajung in insolventa... Asa le trebuie daca au luat credite fara sa fie siguri de posibilitatea rambursarii lor. Si asa le trebuie si functionarilor bancari, care se inregistreaza cu minusuri... Faliment, concedieri etc. Astea sunt lectiile economiei de piata pentru un system corrupt si inechitabil. Nu te mai poti duce la sefu cu jalba, sa te ierte. Eventual sa deschizi usa cu capu sau sa trimiti nevasta sa negocieze... De asta economia de piata e sanatoasa si cea dirijata nu. Ati incercat sa dirijati -si in noile conditii- piata. Meritati lectia! In ceea ce priveste legea insolventei si a falimentului, sunt -ca toate legile noastre- gresite din start. Legi facute de hoti, pentru hoti...

admirator
11 aprilie 2013
daca artitea firme

sunt in merda si nu mai au bani sa-si achite datoriile, cand vom vedea si execurtarile silite? Abia astept sa ma infrupt din produsele lacomiei prostilor! "La pretul pietii", normal...

solventul
11 aprilie 2013
insolventa

stati linistiti ca legea e proasta.Multi din insolventi circula cu masini de ultima ora au case tip ''temple''iar creditorii si bugetul de stat raman cu degetul in gura pentru ca sa nu credeti ca bunurile mai sus mentionate sant trecute pe numele lor.Dupa o insolventa urmeaza constituirea altei firme si o alta insolventa si uite asa din insolventa in insolventa ajung miliardari.Dar in Romania se poate

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Oltchim intră în insolvență
Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Oltchim intră în insolvență
Marţi, 19 Iunie 2012
Stire din Economie : "Hidroelectrica" cere  insolvența
Pagina a fost generata in 1.0587 secunde