Agricultura, dezvoltată prin PNRR. Infrastructura de gestionare a apei şi învăţământul dual, printre priorităţi

284

Articole de la același autor

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a ajuns la faza dezbaterii publice, după care va fi adoptat mandatul de negociere cu Comisia Europeană. PNRR este cel mai important proiect, după legea bugetului naţional, prin care România va fi reformată din temelii. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are şi el cuprins în PNRR, zece proiecte de dezvoltare.

După pandemia de coronavirus, Uniunea Europeană va acorda ţărilor membre un sprijin financiar pentru a-şi relansa economiile şubrezite de virusul SARS-CoV-2. României i-au fost alocate 30 de miliarde de euro pe care le va cheltui pe reforme şi restartarea economiei. Vicepremierul Dan Barna a prezentat de curând cum vor fi cheltuiţi banii din PNRR: „Peste 4,4 miliarde de euro pentru educaţie, pe mai multe component. La Transport – e o propunere de 9,5 miliarde de euro, din care 4,4 miliarde pe rutier şi 5 miliarde euro pe feroviar, iar pentru Mediu vor fi alocaţi 6,8 miliarde euro”, a spus oficialul guvernamental.

În PNRR sunt cuprinse toate sectoarele economiei, astfel că, şi Ministerul Agriculturii are zece proiecte comune cu alte ministere. „Prioritară pentru noi este dezvoltarea infrastructurii de gestionare a apei, proiect pe care îl vom gestiona împreună cu cei de la Ministerul Mediului, pentru care a fost alocată suma de 4 miliarde de euro”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian 
Oros.

Tot cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor se va lucra la un program pentru prevenirea deşertificării şi eroziunii solului care va atrage 1-1,5 miliarde de euro. Centrele integrate de colectare, depozitare şi distribuţie vor fi prioritare pentru Ministerul Agriculturii, iar împreună cu Ministerul Economiei vor fi dezvoltate centre de prelucrare a lânii.

Liceele agricole vor fi restructurate prin PNRR

Ministrul Oros a precizat că liceele agricole vor fi pepiniere pentru forţa de muncă din agricultură. În ultimii ani tot mai puţini tineri se îndreaptă să-şi facă o meserie în domeniul agricol, iar forţa de muncă este o reală problemă în domeniu. Astfel, va fi încurajat învăţământul dual, iar liceele agricole vor colabora cu minimum cinci ferme didactice. „Până în 2026 ne dorim să avem un program serios, bine finanţat, de care să beneficieze atât liceele, cât şi fermele partenere. Programul îl vom derula împreună cu Ministerul Educației”, a declarat ministrul Agriculturii. De asemenea, băncile de resurse genetice vegetale de la Suceava şi Buzău sunt în planul PNRR pentru consolidarea capacităţii instituţionale, iar lanţul valoric naţional al sectorului de cânepă va fi dezvoltat prin acest program. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3306 secunde