Arsenalele plutitoare - o afacere scăpată de sub controlul statelor

345
Arsenalele plutitoare - o afacere scăpată de sub controlul statelor - arsenale-1419776250.jpg

Articole de la același autor

La începutul acestui deceniu, ca efect al exploziei fenomenului pirateriei, navele comerciale care tranzitau Golful Aden și Oceanul Indian au început să angajeze gărzi private înarmate, care să descurajeze atacurile și să le protejeze. La acea vreme, Federația Internațională a Transportatorilor și-a exprimat opoziția, față de această soluție, considerând că o asemenea misiune le revine exclusiv militarilor. Cu consimțământul multor state și cu îngăduința nedeclarată a organismelor internaționale, furnizarea de gărzi private înarmate, de arme și muniție pentru protecția navelor a devenit o adevărată industrie. Pentru a fi mai aproape de clienți, furnizorii au înființat așa numitele arsenale plutitoare - nave dotate cu mitraliere, muniție și o diversitate largă de echipamente militare.


O serie de organisme care studiază evoluțiile militare au semnalat faptul că mulțimea arsenalelor plutitoare care operează în apele internaționale nu se supune niciunei reglementări și reprezintă o amenințare la adresa păcii și stabilității regionale. Un recent raport asupra acestui fenomen arată că este nevoie urgentă de un acord internațional pentru a stabili standarde minime pentru astfel de nave și controale frecvente. Se arată, de asemenea, că acestor nave n-ar trebui să li se permită să utilizeze pavilioanele unor țări aflate pe lista neagră a shipping-ului internațional. Ele sunt considerate un pericol nu doar pentru pacea și stabilitatea în regiunea în care operează, cât și pentru navigație și mediu, întrucât nu au fost construite în scopuri militare. 


În prezent, nu se cunoaște numărul arsenalelor plutitoare, întrucât nu există un registru internațional special în care să fie înscrise și urmărite. Până la această dată au fost listate 33 de astfel de nave, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare. Opt dintre ele sunt înmatriculate sub pavilion Mongolia, aflat pe blacklist.
Nu este vorba doar de proliferarea gărzilor înarmate și arsenalelor plutitoare. Asistăm la nașterea unei flote de război private. De la protecția împotriva piraților, aceasta poate trece oricând la exportul ilegal de arme și de trupe, iar mai apoi la susținerea loviturilor de stat. Ion TIȚA-CĂLIN


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Stire din Economie : Moș Crăciun face cursuri la CERONAV
Joi, 18 Decembrie 2014
Stire din Economie : Navigatorii fac coadă la CERONAV
Pagina a fost generata in 0.6034 secunde