Atenție la escrocheriile cu credite bancare și polițe de asigurare!

718
Atenție la escrocheriile cu credite bancare și polițe de asigurare! - fondatentielaescrocheriilecucred-1655477690.jpg

Articole de la același autor

În perioadele de criză economică, numărul escrocilor crește, iar metodele de înșelăciune se rafinează. Pungașii încearcă să speculeze orice nevoie, orice trebuință a populației, profitând de naivitatea și lipsa de informare a victimelor.



„Credite cu dobândă zero”


Iată, în cutiile poștale ale mai multor locuitori din municipiul Constanța au fost distribuiți fluturași publicitari prin care cetățenii sunt momiți să acceseze adresele de contact ale unor așa-ziși intermediari bancari, pentru a obține „credite cu dobândă zero”.

După cum se știe, niciodată în istoria financiar-bancară sau a cămătăriei nu s-a pomenit ca împrumuturile să fie acordate gratuit, fără dobândă. Cu atât mai mult acum, într-o perioadă de profundă criză, când creditele se scumpesc de la o lună la alta sau chiar mai frecvent, este de neconceput ca vreo entitate să facă pomeni financiare, să dea bani cu împrumut fără să ceară nicio dobândă.


Pe de altă parte, instituțiile financiar-bancare care funcționează legal în România nu apelează la intermediari pentru a acorda împrumuturi. Și dacă totuși ar proceda astfel, dobânda solicitată ar fi mai mare decât la propriul ghișeu, întrucât ar trebui să îi achite intermediarului un comision pentru serviciul prestat. Drept urmare, stimați cititori, vă sfătuiesc să nu dați curs publicității înșelătoare din cutia poștală, dacă vreți să nu fiți escrocați.

Avertismentul ASF

Nu doar în sectorul creditării, ci și în cel al asigurărilor mișună escrocii. Iată, printr-un comunicat de presă, Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează populația și agenții economici că: „în ultima perioadă, au fost active la nivelul pieței de asigurări din România (cu precădere pe clasa 15 de asigurări – garanții) mai multe entități care nu sunt autorizate să desfășoare activitate de asigurare.”


ASF precizează că entitățile care au dreptul să desfășoare activități pe piața asigurărilor din România pot fi identificate în cadrul Registrului asigurătorilor și intermediarilor din SEE, care poate fi consultat pe pagina web a ASF.

Autoritatea informează în acest context că societatea TCS Insurance Company of Ireland DAC, înscrisă în cadrul Registrului, nu a emis până în prezent polițe pe teritoriul României. Prin urmare, activitățile de intermediere în asigurare, derulate în numele acestei societăți în România, nu sunt desfășurate conform prevederilor legale.

Din acest motiv, ASF recomandă ca, înainte de încheierea unor contracte sau polițe de asigurare, clienții să verifice dacă:

- societățile de asigurare ce urmează să emită polițele de asigurare, precum și intermediarii implicați în activitatea de distribuție se regăsesc în Registrul public ASF;


- ofertele primite sunt autentice și valide, prin contactarea directă a societăților de asigurare implicate folosind informațiile de contact oficiale ale acestor entități. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată verificării calității persoanelor care intermediază sau recomandă folosirea produselor de asigurare respective.


Conform prevederilor legale (articolul nr. 12 din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări), clienții trebuie să le solicite în mod expres societăților de asigurare și intermediarilor ca, înainte de încheierea unui contract de asigurare, să le prezinte, în timp util, următoarele informații: identitatea și adresa acestora; calitatea de intermediar sau de asigurător deținută, după caz; registrul în care sunt înscriși și modalitățile prin care se poate verifica acest lucru.


„Dacă identificați societăți de asigurare și/sau brokeri prin intermediul cărora primiți oferta, care nu se regăsesc în registrele publice menționate anterior, vă recomandăm să sesizați cât mai rapid ASF și să furnizați informații privitoare la societatea de asigurare, intermediarul prin care a fost primită oferta, precum și orice documente disponibile primite de la aceștia. ASF acordă o atenție deosebită protecției consumatorilor de produse financiare nebancare, primește și răspunde la toate petițiile, sesizările, reclamațiile și solicitările de informații privind activitatea de asigurare-reasigurare din România, activitate derulată de societăți autorizate și supravegheate de ASF, formulate de persoane care au calitatea legală de a formula petiții sau solicitări de informații”, se precizează în comunicat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5227 secunde