Bancherii au ajuns să vorbească singuri

471
Bancherii au ajuns să vorbească singuri - canferintabancheri-1352927238.jpg
Bancherii români sunt un fel de mama mare: ei vorbesc, ei aud. Inițiază reuniuni, la care invită autoritățile locale și reprezentanții mediului de afaceri, dar nu vine nimeni să-i asculte. Asta s-a întâmplat ieri, la conferința "Oportunități de atragere a investițiilor și finanțarea sectorului privat", găzduită de hotelul "Iaki", din Mamaia.

Invitațiile au fost avansate de Medien Conferences și Asociația Română a Băncilor. Acestea și-au propus să lanseze "o platformă de dezbateri", din care să extragă propuneri și soluții concrete la nevoile și problemele societății și mediului de afaceri.

Temele dezbaterii erau, cel puțin la prima vedere, incitante. Pentru autoritățile locale și oamenii de afaceri, ce poate fi mai interesant pe criza asta de resurse financiare decât strategiile guvernamentale de sprijinire a finanțării IMM-urilor, strategiile locale de atragere a investițiilor, mecanismul accesării fondurilor europene, soluțiile de stimulare fiscală, instrumentele de finanțare și cofinanțare a IMM-urilor?

Conform programului reuniunii, în capul listei celor așteptați să ia cuvântul se aflau Radu Ștefan Mazăre, primarul Municipiului Con-stanța, și Nicușor Daniel Constantinescu, președintele Consiliului Județean.

La ora anunțată, vreo zece ziariști, însetați să asiste la un regal al dezbaterilor pe teme de finanțare între tabăra bancherilor și cea a autorităților și oamenilor de afaceri, au ocupat poziții strategice în sala de conferințe.

După o lungă așteptare, organizatorii conferinței au fost nevoiți să dea startul. La linia de pornire a dezbaterilor se aflau 38 de participanți (cu tot cu organizatori), în rândul cărora nu am recunoscut niciun om de afaceri, niciun manager de IMM, niciun reprezentant al administrației locale; doar bancheri.

Slavă Domnului, în județul Constanța sunt zeci de mii de oameni de afaceri. Pentru anul 2011, un număr de 28.343 de agenți economici au depus bilanțuri financiar - contabile; deci au funcționat! Dintre ei, 1.182 s-au situat pe primele cinci locuri în clasamentele domeniilor lor de activitate; deci au excelat! Oare de ce s-au remarcat prin absență la o reuniune atât de importantă?

Nu cumva li s-a acrit să semneze condica de prezență la tot felul de simpozioane, mese rotunde și conferințe, de pe urma cărora au de profitat doar bancherii - organizatori? Ori poate că nu au încredere în bancherii care au întors spatele economiei reale pe timpul crizei, lăsând-o fără oxigenul creditelor accesibile? Sau, pur și simplu, conferința a fost prost pregătită? Răspunsul trebuie să-l găsească chiar organizatorul ei: Asociația Română a Băncilor.

Merită remarcat efortul depus de Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și vicepreședinte al Asociației de Promovare și Dezvoltare a Turismului Litoral - Delta Dunării, de a ridica temperatura dezbaterii. El a făcut o radiografie a economiei naționale și locale, în tonuri critice și a vorbit despre multiplele blocaje din calea finanțărilor și investițiilor.

Jugănaru a atenționat asupra pericolului care paște România de a fi găsită nepregătită să acceseze fondurile europene și în perioada… 2014 – 2020. El a enumerat prin-cipalele cauze ale gradului foarte scăzut de absorbție: birocrația, lipsa de proiecte, climatul din orga-nismele responsabile cu finanțarea, tendința acestora de a-i descuraja pe potențialii beneficiari, schimbarea regulilor jocului pe parcursul finanțării, slaba pregătire a magistraților în ceea ce privește legislația finanțărilor europene.

Referindu-se la evoluția socio-economică a României, directorul general al CCINA a caracterizat-o ca fiind pompieristică, fără strategii care să aibă ca țintă finală creșterea numărului locurilor de muncă.

Întrebat ce ar trebui făcut pentru prelungirea duratei turismului pe litoral, Jugănaru a afirmat că soluția o reprezintă investițiile în domeniul divertismentului și agrementului, apreciind că un parc acvatic acoperit, de generația a II-a, va aduce turiștii și în extrasezon.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3418 secunde