Bășcălia contribuțiilor la asigurările de sănătate

144
Bășcălia contribuțiilor la asigurările de sănătate - bacaiacontributiilogelustefandia-1431101446.jpg

Articole de la același autor

- Costurile elaborării și comunicării deciziilor incorecte sunt suportate de contribuabili

La haosul generat de emiterea cardurilor de sănătate s-a adăugat cel provocat de deciziile de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012.

Abia în 2015 s-a descoperit că normele legale aplicabile în cazul persoanelor fizice, pentru anul 2012, nu sunt clare.

Vineri, Gelu Ștefan Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a dispus suspendarea emiterii și comunicării deciziilor privind regularizarea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012, în cazul persoanelor fizice, până la clarificarea respectivelor norme, în cazul următoarelor categorii:

- persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniți;

- persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară.  

În cazul acestor categorii de contribuabili, pentru deciziile comunicate până la această dată, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite.

ANAF precizează, într-un comunicat de presă, că ea doar aplică prevederile legale, neavând drept de inițiativă legislativă. Altfel spus, Guvernul și Parlamentul sunt vinovate că legislația fiscală este neclară, că au apărut încurcături, că oamenii sunt băgați în sperieți cu decizii de plată incorecte, că sunt puși pe drumuri, aiurea.

Aparent, așa stau lucrurile. ANAF omite să precizeze câteva aspecte esențiale. Actele normative privind fiscalitatea sunt concepute în "laboratoarele" ANAF. Apoi, prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice și al Guvernului, ajung la stadiu de inițiative legislative. Pe de altă parte, din 2012 și până acum, ANAF ar fi trebuit să semnaleze neclaritățile despre care vorbește Gelu Ștefan Diaconu, președintele instituției, și să solicite înlăturarea lor. De ce nu a făcut-o în atâția ani, de ce nu a prevenit scandalul și consumul inutil de resurse umane și materiale? A așteptat să țipe lumea, ca să ia decizia corectă?

Cine suportă costurile emiterii deciziilor greșite și ale comunicării lor prin poștă? Cheltuielile inutile au fost făcute din buzunarul contribuabililor; banii ar trebui recuperați de la vinovați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5366 secunde