Documentar „Cuget Liber”

Cât de profitabilă este furnizarea forței de muncă temporare pentru economia națională?

263

Articole de la același autor

La data de 31 decembrie 2021, cei 1.522.296 de agenți economici activi din economia României aveau un efectiv total de 5.640.093 de salariați. Dar trebuie precizat că un număr important dintre lucrători au fost angajați prin intermediul agenților de muncă temporară.

Potrivit Codului Muncii, agentul de muncă temporară este persoana juridică, autorizată de Ministerul Muncii, care încheie contracte de muncă temporară cu salariați temporari, pentru a-i pune la dispoziția unor utilizatori, pentru a lucra pe o perioadă stabilită de contractul de punere la dispoziție, sub supravegherea și conducerea acestora. Pentru efortul său, furnizorul de muncă temporară primește un comision din partea beneficiarului.

Legea mai prevede că perioada de muncă temporară se stabilește pentru un termen ce nu poate fi mai mare de 24 de luni. Durata ei poate fi prelungită pe perioade succesive care, adăugate la durata inițială, nu trebuie să depășească 36 de luni.

De regulă, angajații temporari sunt utilizați ca lucrători necalificați în agricultură, salubritate stradală, construcții, lucrări de curățire a magaziilor navelor etc. și sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Sute de furnizori de muncă temporară

Câți dintre cei 5.640.093 de lucrători din economia românească au statutul de salariați temporari nu se cunoaște, dar trebuie arătat că numărul agenților de muncă temporară autorizați este foarte mare.

În registrul național de evidență a acestora figurează 744 de agenți de muncă temporară cu autorizații valabile la data de 10 februarie 2022. Alți 526 s-au retras din activitate ori le-a expirat autorizația.

Existența unui număr atât de mare de firme care se ocupă cu furnizarea lucrătorilor temporari este dovada că avem de a face cu o piață largă, de care economia națională are mare nevoie.

Cei mai mulți agenți de muncă temporară activează în București și județele Ilfov, Timiș, Cluj, Galați, Iași, Suceava, Harghita, Olt, Neamț, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Bacău, Bihor, Argeș, Teleorman, Brașov și Mureș.

Cât de greu e să fii agent de muncă temporară?

Activitatea unui agent de muncă temporară presupune multă alergătură. Cei ce intră în această afacere trebuie să cunoască piața, să țină legătura cu firmele care au nevoie de lucrători temporari, să adune informații privind necesarul de forță de muncă, pe tipuri de activități, condițiile de lucru și de salarizare oferite. Pe de altă parte, trebuie să cunoască resursele de potențiali lucrători ale zonelor de recrutare. În acest scop, trebuie să colinde orașele, comunele și satele în căutarea persoanelor dispuse să muncească, să le prezinte oferta și să încheie cu ele contractele de muncă.

O astfel de activitate necesită calități deosebite din partea celor ce o practică. Faptul că 526 de astfel de agenți s-au retras din activitate sau nu și-au mai reînnoit autorizația este dovada că mulți dintre cei ce au intrat în afacere n-au avut competențele necesare.



Cel mai vechi furnizor


Cât de profitabilă este această afacere? Pentru a răspunde la această întrebare vă propun să analizăm cazul agentului de muncă temporară cu cea mai mare vechime în această activitate, care ocupă și prima poziție din registrul național. Este vorba de firma Navconsult SRL din Galați, care a obținut autorizația pe 27 mai 2005. Datele comparative de bilanț financiar – contabil publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor ne arată că Navconsult SRL a realizat: în anul 2015, cu 350 de angajați, venituri de 16.425.927 lei și un profit de 77.885 lei; iar în anul 2020, cu 295 de angajați, venituri de 25.545.870 lei și un profit de 123.132 lei.

Piața furnizorilor din Constanța

Piața furnizorilor de lucrători temporari din județul Constanța este mai zbuciumată decât Marea Neagră pe timp de furtună. Dintre cei 14 agenți de muncă temporară constănțeni înscriși în registrul național, doar patru mai sunt autorizați. Printre cei ce au ieșit din această activitate, fie pentru faptul că a expirat perioada de valabilitate a autorizației de funcționare, fie pentru că aceasta a fost retrasă ori a fost depusă (după cum e consemnat în registrul național), se numără: Camuna Services SRL din Năvodari; Phoenix Shipping SRL din Constanța; Admirals Crewing Agency SRL din Eforie Nord; Flexwork International SRL din Cumpăna; Loc Forte SRL din Constanța; Seaway International SRL din Constanța; Monsson Manpoer SRL din Constanța; Personal Leasing SRL din Constanța; Manpower Supply International SRL din Constanța; A-Z Resources SRL din Constanța.

Cei patru agenți de muncă temporară din județul Constanța care sunt autorizați la această dată au înregistrat următoarele performanțe, potrivit datelor de bilanț financiar publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor:

- Personal Sea Management SRL din Constanța. În anul 2020, cu 641 de angajați, a obținut venituri de 421.312 lei și un profit de 27,000 lei;

- Hardworkers SRL din Cernavodă. Figurează în evidențele Ministerului Finanțelor doar cu rezultatele financiare din 2018, respectiv venituri de 213.363 de lei, un profit de 87.644 lei, dar fără niciun salariat (!);

- Strategic Nova SRL din Constanța. Este înregistrată ca firmă pe 21 ianuarie 2020 și a obținut, în anul de debut, cu 13 angajați, venituri de 758.310 lei și o pierdere de 125.591 lei;

- Ape Wind SRL din Tuzla. Apare în registrul național al agenților de muncă temporară, dar în evidențele Ministerului Finanțelor figurează ca având, drept principal obiect de activitate, „repararea mașinilor”. În 2020 a obținut cu un singur angajat venituri de 485.140 de lei și un profit de 267.570 lei.

Pentru că puținii furnizori locali rămași în viață nu le satisfac solicitările, agenții economici constănțeni care au nevoie de mână de lucru apelează la agenții de muncă temporară din alte județe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3069 secunde