Ce se întâmplă de la 1 iulie dacă nu treceți pe piața concurențială de energie

1548
Ce se întâmplă de la 1 iulie dacă nu treceți pe piața concurențială de energie - fond1-1624288400.jpg

Articole de la același autor

A mai rămas o săptămână până când ar trebui să faceți trecerea de la piața reglementată, la piața concurențială de energie. Dacă nu ați făcut-o până acum, mare lucru nu riscați, decât o factură mărită la energia electrică. Contractul de furnizare sau furnizorul se pot schimba oricând doriţi.

De la 1 iulie 2021 intră în vigoare noile reglementări pentru liberalizarea pieței energiei electrice, care înseamnă obligaţii suplimentare pentru frunizori şi tarife mai mari la serviciul universal. O primă etapă a liberalizării pieţei energiei a avut loc la 1 ianuarie 2021 când s-a renunţat la tariful reglementat de către stat şi s-a trecut la servicul universal, iar acum, până la începutul lunii iulie, clienții casnici ar trebui să opteze fie pentru o altă ofertă comunicată de actualul furnizor de electricitate, fie îşi schimbă furnizorul. De fapt, există mai multe opțiuni pe care consumatorul casnic le are la dispoziție: 1. Acceptă oferta de pe piața concurențială, din partea furnizorului actual, fie prin intermediul formularului de selecție oferte transmis împreună cu factura până la data de 30.06.2021, fie prin semnarea unui nou contract pentru orice ofertă din portofoliul acestuia; 2. Încheie un contract pe piața concurențială, cu un alt furnizor, licențiat de ANRE; 3. Păstrează contractul la preț de serviciu universal încheiat cu furnizorul actual de electricitate, la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de furnizor; 4. Optează pentru oferta de serviciu universal a altui furnizor de ultimă instanță. Dar cel mai indicat este să consulte „comparatorul de oferte-tip” de pe site-ul ANRE.

Puteți schimba oricând contractul de furnizare

Dacă nu v-ați decis până la sfârșitul lui iunie, nicio problemă, o puteți face ulterior, anunţă ANRE, dar recomandă să se întâmple până la 30 iunie 2021 pentru a nu plăti facturi mai mari. Clienţii casnici vor putea oricând să-şi schimbe frunizorul sau contractul de energie electrică în termen de 21 de zile de la data solicitării. Procesul nu presupune niciun cost și nici riscuri legate de alimentarea cu energie electrică. Nu veți avea nevoie de un nou contor dacă treceți pe piața concurențială. Această schimbare nu aduce modificări în distribuția energiei electrice, iar măsurarea energiei electrice pe care o consumați se va face la fel. De asemenea, alimentarea cu energie a casei va fi asigurată indiferent dacă rămâneți client de serviciu universal, dacă optați pentru un contract la preț de piață concurențială sau pentru un alt furnizor de electricitate. Singura schimbare va fi în prețul facturii la curentul electric. Potrivit specialiștilor în energie prețurile ar putea crește în prima etapă cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2022 energia electrică ar urma să se scumpească cu un procent de 5%. Pentru zona Dobrogea, clienții care rămân în serviciul universal și nu vor să treacă la oferte concurențiale vor plăti facturi mai mari cu 2,5%, estimează economiștii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9435 secunde