Criza laptelui a scos mii de crescători de ovine și bovine în stradă

381

Articole de la același autor

Mulțimile de văcari și oieri care protestează împotriva prețului scăzut de achiziție a laptelui de către procesatori, scandând și agitând pancarde și talăngi, constituie o priveliște comună în Europa. Distanța dintre interesele crescătorilor de animale și ale industriei laptelui se mărește periodic, până când tensiunile duc la criză, iar de aici la conflict. În cele din urmă, la masa negocierilor ori prin intervenția statului, se reface echilibrul relativ, până la viitoarea criză.
Ieri, a fost rândul crescătorilor de ovine si bovine din România să iasă în stradă. Începând cu ora 11, mii de fermieri au pichetat sediile marilor fabrici de lapte din București, Alba Iulia, comuna Baciu (Cluj) și Oiejdea (Alba). Acțiunile de protest au fost organizate de asociațiile și sindicatele crescătorilor din mai multe județe.
Obiectul nemulțumirii fermierilor îl constituie prețul de livrare a laptelui. Ei îi acuză pe procesatori că le impun un preț foarte mic, între 0,15 și 0,30 euro pe litrul de materie primă, în vreme ce laptele se vinde în magazine din România cu prețuri cuprinse între 1 și 1,8 euro pe litru. Spre deosebire de țara noastră – susțin reprezentanții crescătorilor - în alte state din Uniunea Europeană, prețul laptelui la producător este de 0,42 - 0,45 euro pe litru, iar cel din magazine, de 0,8 - 1 euro pe litru.
Fermierii solicită redistribuirea veniturilor obținute din vânzarea laptelui, între producători și procesatori, susținând că actualele prețuri sunt falimentare pentru ei.
Procesatorii spun, însă, că prețurile sunt rezultatul negocierilor individuale și că nu pot fi stabilite prin aranjamente colective. De altfel, acest lucru contravine Legii concurenței.
Fermierii români sunt vulnerabili în fața marilor procesatori pentru că sunt mulți, mărunți și dezorganizați. Dacă ar constitui unități de colectare și livrare a materiei prime către procesatori, care să le reprezinte interesele și să negocieze în numele lor, ar obține prețuri cu mult mai bune.
Efectul imediat al protestelor de ieri este reluarea dialogului dintre reprezentanții crescătorilor de ovine si bovine și cei ai industriei laptelui. Rămâne de văzut care va fi rezultatul concret al discuțiilor.
În timp ce văcarii și oierii pichetau sediile marilor procesatori, primul-ministru Călin Popescu - Tăriceanu participa, alături de Dacian Cioloș, ministrul agriculturii, la lansarea ghidului solicitantului pentru programul național de dezvoltare rurală, în comuna Stănești, din județul Giurgiu. Ecoul protestelor din țară nu a tulburat festivitatea. Răspunzând întrebărilor ziariștilor, Cioloș a declarat că tensiunile trebuie soluționate prin negocieri de către cei direct implicați în tranzacție.
Actuala criză a laptelui va reprezenta un moment de cotitură în relațiile dintre fermieri și procesatori. Chiar dacă nu se va ajunge la o reașezare a prețurilor, care să satisfacă pe toată lumea, unitatea fermierilor va spori. Ei vor simți că este momentul să se organizeze mai bine, să adopte soluțiile experimentate de colegii lor din Europa.
Pentru consumator are mai puțină importanță cine și cât câștigă din această luptă fără de sfârșit. Pe el îi interesează să găsească în rafturile magazinelor, la orice oră, lapte proaspăt, de calitate, sănătos și ieftin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8373 secunde