Cum ar trebui România să aplice noua politică fiscală a UE?

481
Cum ar trebui România să aplice noua politică fiscală a UE? - taxe-1330876728.jpg

Articole de la același autor

Consiliul European de primăvară a stabilit coordonatele politicii fiscale comunitare. Statele membre trebuie să reducă evaziunea,
să lărgească baza de impozitare și să coboare nivelul taxării forței de muncă.

În fapt, această viziune reprezintă o critică a sistemelor de taxe și impozite din Europa, care au devenit o frână a muncii. Presiunea fiscală prea mare asupra forței de muncă descurajează investițiile generatoare de locuri de muncă, stimularea lucrătorilor și creșterea economică.
Istoria ultimelor decenii arată că guvernele și parlamentele europene au avut mai mult succes în creșterea nivelului de taxare a muncii, decât în lupta cu evaziunea fiscală și criminalitatea economică.
Cazul României este unul aparte. Ea continuă să fie raiul evaziunii fiscale, situându-se pe o poziție fruntașă în topul european. Oficialitățile se feresc să dea cifre, dar în 2011, după o reuniune a CSAT, s-a recunoscut că nivelul evaziunii se ridică la 30-40% din PIB. În ciuda înăspririi sancțiunilor și a acțiunilor represive din ultimul an, fenomenul rămâne în afara controlului.
Rădăcinile evaziunii ridicate se găsesc în sistemul de taxe și im-pozite, mult prea stufos, costisitor, birocratic și greu de administrat. În 2008, au fost inventariate 558 de taxe, impozite și tarife, din care: 74 de natură fiscală, iar 484 nefiscale. În anul 2009, au fost comasate, reduse sau eliminate doar 191 de taxe și tarife, fără ca nivelul fiscalității să scadă. Dimpotrivă, ea a crescut odată cu majorarea TVA și a accizelor.
În ultimii trei ani, cota unică de impozitare, de 16%, a fost extinsă la aproape toate categoriile de venituri, inclusiv asupra pensiilor de peste 1.000 de lei. Doar în sectorul agricol au mai rămas venituri nesupuse impozitării.
Fiscalitatea asupra muncii poate fi rezumată la următoarele date: pentru fiecare 100 de lei pe care angajatul îi primește în mână, angajatorul trebuie să achite aproape tot atâta la stat, suma variind în funcție de specificul activității. Munca la negru, munca gri, creșterea numărului disponibilizărilor și amputarea multor drepturi salariile din sectorul privat sunt consecințele nivelului ridicat de fiscalizare a forței de muncă.
Ce ar trebui să facă Guvernul și Parlamentul României pentru a transpune în practică noua politică fiscală europeană? În primul rând, trebuie redus numărul taxelor, impozitelor și tarifelor, de la peste 300 în prezent, la câteva zeci. În multe domenii, impozitul pe profit ar trebui înlocuit, cu o taxă forfetară mică, suportabilă. Statul ar obține un venit sigur de la sute de mii de firme care își ascund profitul.
Rezultatele obținute în cazul comerțului cu fier vechi și cereale, arată că taxarea inversă a TVA este o metodă bună în combaterea rambursărilor ilegale. Măsura ar trebui extinsă și la alte produse: legume, fructe, flori, alimente, cherestea, materiale de construcții.
Plata TVA la emiterea facturii ar trebui înlocuită cu cea la încasarea ei, așa cum se prevede o directivă europeană. Mai multe state comunitare o aplică deja, cu rezultate bune.
Pentru stimularea muncii, a investițiilor în locuri de muncă și a creșterii economice, trebuie reduse, în primul rând, contribuțiile ce revin angajatorilor. Este cazul contribuției la fondul asigurărilor sociale (20,8% - 30,8% din salariu brut, în prezent), a celei la fondul de șomaj (0,5%), a contribuției la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (0,25%) și a celei datorate în funcție de clasa de risc (0,15-0,85%).
Blocarea TIR-urilor cu marfă, pe zeci de kilometri, la punctele de trecere vamală, pentru control, reflectă amatorismul și neputința autorităților. În loc să meargă la cauze și să reformeze din temelii sistemul fiscal, preferă acțiunile de campanie. Experiența a două decenii demonstrează că o asemenea strategie dă rezultate doar punctual. Acțiunile de control reușesc doar să zgârie în granitul evaziunii fiscale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3754 secunde