Cum pot fi ajutate firmele aflate în dificultate financiară

346
Cum pot fi ajutate firmele aflate în dificultate financiară - cumvorfiajutate-1395590096.jpg

Articole de la același autor

Potrivit Comisiei Europene, în fiecare an, aproximativ 200.000 de întreprinderi din UE se confruntă cu perspectiva falimentului. 1,7 milioane persoane își pierd mijloacele de subzistență ca urmare a acestui fapt. De aceea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura supraviețuirea și restructurarea întreprinderilor în dificultate într-un stadiu incipient.


Comisia consideră că revizuirea legislațiilor naționale în materie de insolvență este în beneficiul tuturor părților interesate. Această măsură nu numai că va proteja întreprinderile viabile și locurile de muncă, ci va reduce și riscurile pentru investitori, va îmbunătăți nivelul sumelor recuperate de creditori și va încuraja investițiile transfrontaliere.


UE le recomandă guvernelor naționale să pună în aplicare măsuri care mai degrabă să le permită întreprinderilor să se restructureze într-un stadiu incipient, decât să le oblige să intre în lichidare, așa cum se întâmplă deseori. Astfel, statele membre sunt invitate: 
- să ajute întreprinderile să se restructureze înainte de inițierea procedurilor de insolvență sau judiciare;
- să le ofere întreprinderilor aflate în dificultate o marjă de până la 4 luni pentru a adopta planuri de restructurare înaintea de lansarea, de către creditori, a procedurilor de executare;
- să anuleze datoriile antreprenorilor în termen de 3 ani de la declararea falimentului.


În prezent, în mai multe țări din UE întreprinderile nu au la dispoziție posibilitatea de a se restructura într-o fază incipientă. În țările în care această posibilitate există, procedura este ineficientă sau costisitoare, companiile nefiind stimulate să se mențină pe linia de plutire.


UE le solicită guvernelor naționale să pună în aplicare măsurile adecvate în decurs de un an. Comisia va evalua progresele realizate și va estima dacă sunt necesare măsuri suplimentare.


Parlamentul European a aprobat deja un nou pachet de măsuri pentru modernizarea normelor actuale privind procedurile transfrontaliere de declarare a insolvenței. Mai urmează ca acestea să fie aprobate și de miniștrii din Consiliul UE.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5276 secunde