De ce nu câștigă Fiscul războiul cu mica evaziune fiscală

251
De ce nu câștigă Fiscul războiul cu mica evaziune fiscală - decenucastigafiscul-1392136434.jpg

Articole de la același autor

Loteria fiscală a devenit o armă în lupta de combatere a micii evaziuni. În mai multe țări ale lumii, consumatorii sunt stimulați să solicite bonurile fiscale ori de câte ori merg la cumpărături, respectivele bonuri participând la tragerile cu câștiguri.


Metoda se aplică în statul brazilian Săo Paulo și a fost utilizată în Argentina, Columbia, Puerto Rico și Taiwan. În Europa, Slovacia a pus-o în practică anul trecut, iar autoritatea fiscală din Portugalia a anunțat că preia metoda. În Bulgaria, autoritățile au adoptat o altă tehnică. Toate casele de marcat au fost conectate prin satelit la dispeceratul Fiscului. De acolo, sunt urmărite vânzările și încasările în timp real. Când apar suspiciuni, se organizează flagrantul. Metoda a dat rezultate excepționale, încasările Fiscului bulgar crescând spectaculos. 


Și România a avut o inițiativă de stimulare a comportamentului fiscal corect. În 2010, mai mulți parlamentari au propus să fie recompensați cei ce solicită bonuri fiscale, prin returnarea unei cote din valoarea TVA și a accizei plătite. Guvernul Boc chiar a promis că va stabili un plafon anual de bonuri fiscale ce trebuie adunate pentru acordarea respectivei prime, dar la foarte scurt timp a abandonat ideea, fără nicio explicație. 


În 2012, în Ministerul Finanțelor Publice s-a pus în discuție problema preluării modelului bulgăresc. Sur-prinzător, s-au găsit mai multe ar-gumente "împotrivă" decât "pentru". A fost preferată îndelungata și costisitoarea reorganizare a ANAF. Chiar dacă Garda Financiară a fost înlocuită cu Direcția Generală de Antifraudă Fiscală, metoda de combatere a micii evaziuni a rămas aceeași și la fel de ineficientă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Februarie 2014
Stire din Economie : Antifrauda crește, evaziunea înflorește
Pagina a fost generata in 1.2518 secunde