De ce plâng constructorii din Constanța?

332
De ce plâng constructorii din Constanța? - constructor-1349724476.jpg
Statul este, în prezent, cel mai mare datornic și principala sursă de blocaj economico-financiar. Firmele care lucrează cu instituțiile sale - în special constructorii și furnizorii de materiale de construcții - înregistrează întârzieri de luni de zile la plata facturilor, cu mult peste termenul contractual. Printre marii datornici se numără chiar Ministerul Justiției, care a apelat la serviciile constructorilor și furnizorilor de materiale pentru obiective din județul Constanța. 


"Ministerul Justiției a mărit salariile, dar nouă nu ne-a achitat facturile" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", reprezentantul unei companii, care, din motive lesne de înțeles, a dorit să rămână anonim.

Firmele creditează statul cu contravaloarea materialelor și serviciilor și, pe deasupra, sunt obligate să achite TVA la emiterea facturilor. Din această cauză, multe dintre ele se confruntă cu mari probleme financiare, unele fiind în pragul falimentului.

Efectuarea plăților cu întârziere nu este o invenție românească. Fenomenul este frecvent întâlnit în Uniunea Europeană. Este drept, spun oficialii comunitari, anumite îmbunătățiri au fost constatate în ultimii ani, dar plata cu întârziere în cazul tranzacțiilor comerciale între întreprinderi sau între acestea din urmă și autoritățile publice continuă să fie o realitate.

Există o Directivă europeană privind combaterea întârzierii efectuării plăților, care, cel puțin în România, e încălcată copios. Ca regulă generală, autoritățile publice trebuie să își plătească facturile în termen de 30 de zile. Doar în anumite cazuri justificate în mod corespunzător, termenele de plată pot fi prelungite.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4666 secunde