Discriminarea și hărțuirea împiedică accesul femeilor pe mare

2485
10
Discriminarea și hărțuirea împiedică accesul femeilor pe mare - plecarebriculmirceasc14-1331475104.jpg

Articole de la același autor

În anul 2000, Organizația Maritimă Internațională (IMO) a lansat programul "Femei la bord", cu durata de 10 ani, care a început să dea rezultate, dar sub așteptări. La acea dată, ponderea femeilor în total era de numai 1 - 2%, iar cele mai multe femei marinar erau în statele dezvoltate din punct de vedere economic.

Lucrurile nu s-au schimbat semnificativ de la acea dată și, potrivit unei estimări recente a Federației Internaționale a Navigatorilor (ITF), ponderea femeilor pe piața muncii din shipping a ajuns la 2%.

Comparativ cu bărbații, femeile ofițer sunt foarte puține. Femeile lucrează, în special, ca personal auxiliar pe navele de croazieră și feriboturi înregistrate de cele mai multe ori sub pavilion de complezență. Acestea sunt printre cele mai prost plătite și mai puțin protejate locuri de muncă de pe mare mare.

ITF consideră că numărul scăzut al femeilor din flota mondială este rezultatul discriminării și al hărțuirii. Sindicatele navigatorilor au devenit extrem de atente la aceste pericole și depun eforturi pentru a proteja interesele femeilor care sunt membrii lor. La această oră, la nivel mondial, aproximativ 23.000 de femei sunt înscrise în sindicate.

ITF a realizat un inventar al tipurilor de discriminare la care sunt supuse femeile. În unele țări, instituțiilor de educație și formare profesională maritimă nu li se permite să recruteze femei. Chiar și după obținerea calificării, ele se confruntă frecvent cu refuzul armatorilor de a le angaja. Cele ce reușesc să se îmbarce sunt nevoite, deseori, să accepte un salariu mai mic decât bărbații care muncesc pe aceeași funcție. Femeilor le pot fi interzise facilitățile și echipamentele acordate bărbaților, ceea ce reprezintă tot o formă de discriminare.

ITF sfătuiește femeile navigator supuse discriminării să se adreseze sindicatelor din care fac parte pentru sprijin și consiliere. Intimidarea și hărțuirea reprezintă probleme pentru navigatorii de ambele sexe. Astfel de comportamente inacceptabile pot veni din partea colegilor sau a superiorilor și deseori au drept cauză o boală.

ITF a pus la dispoziția membrilor de sindicat o strategie de gestionare a acestor probleme. Femeile navigator pot fi hărțuite sexual sau chiar violate pe mare. Multe sindicate maritime au elaborat politici speciale în această privință și acordă sprijin femeilor aflate în dificultate.

Comentează știrea

admirator
12 martie 2012
fara nici o intentie de rau

de cand m-am insurat, rudele sotiei mi-au atras atentia ca nu pot pleca in deplasari mai lungi de 2-3 zile, pentru ca sotia ar avea dureri de cap.... din cauza de lipsa... (ma miram eu de ajunsesem asa de important doar prin verigheta...) Calatoriile astea pe mare sunt de 1-2 zile? Sau e voie cu vibratoare la bordul navelor? Nu de alta, dar violul mai poate fi si provocat. Tot voi va plingeti dupa...Atitea zile fara... cu ispita sub ochi... Voi aveti dreptate, trebuie sa fie si pe mare femei... totusi, nu credeti ca ar trebui sa va puneti de acord teoriile generale? Cum se explica acordarea durerilor de cap conjugale cu plecarea, luni de zile, singurica? Mai schimbati cite ceva prin teoriile generale, altfel deveniti ilogice. Si tot pe noi va suparati, daca va atragem atentia.. Greu sa fii barbat, in ziua de azi........... Eventual, solicitati un test psiho-endocrin. Sa se vada daca totul e in regula (sau sub limita). Ce te faci pe mare, cu o femeie cu exces hormonal? Sau cu migrene... Cite astfel de cazuri se prezinta anual la medic? Ele pot veni pe mare? Deci... toate femeile pot urca la bord? Nu de alta, dar barbatii sunt verificati dur pentru a fi ambaracati... Sau voi sunteti mai egale? De altfel, numai de bine!

Luka
12 martie 2012

Pentru admirator: Stimate domn, daca dumneata chiar crezi povestea nevestii cu "durerile de cap conjugale", apoi esti nitel cam fraier. Problema nevestii tale se poate explica altfel: 1. are o problema medicala la cap. 2. este nimfomana. Excesul hormonal, la ambele sexe, actioneaza exact la fel si se poate 'auto" rezolva la fel de usor. Si barbatii sunt predispusi la comportament irational provocat de hormoni: organul erect este irigat de cantitati mari de sange, pe care le ia de peste tot, inclusiv de pe la creier...

@Luka
12 martie 2012
te inseli, amice

creierul este deservit de o retea special reglata, care sa mentina constanta cantitatea de sange. Si la barbati si la femei. (Altfel, un sex de durata nu poate fi obtinut ca ai intra in coma... sau un efort muscular prelungit) Stai prost cu medicina. Eu rugam distinsele doamne sa puna de acord teoriile pe care le vehiculeaza. Si sa ceara examene medicale severe la ambarcare... In rest, sezi blind, ca habar n-ai! Mai asculta si tu colegii, vecinii, rudele, prietenii... sau amantele. Vezi care sunt explicatiile... lor. Oricum, nu pot cere dreptul la ambarcare, pina nu vor dota vapoarele cu prize pentru vibratoare (sau baterii de schimb pentru 9 luni)... Altfel se vor plinge ca sunt discriminate, iar!

admirator
12 martie 2012
cand e nevoie de

o cantitate de sange suplimentara, splina (si/sau ficatu) o arunca in circulatie. Dupa aia, o retrag. Nu se ia nimic de la creier. Si nu se aduce nimic in plus. Doar cu pretul unui accident vascular cerebral. Mai vorbeste si tu cu medici si vezi cum e cu excesul hormonal si nevoia de sex... Experienta mea este imaginara, dragule... nevasta e usa de biserica! Nu trebuie sa iei totul ad literam... (cu 2 r?)

admirator
12 martie 2012
si apoi,

vezi cu modul in care se manifesta nevoia sexuala la femei... Total diferita de barbati! Asa ne-a facut natura -sau Dumnezeu-, cum vrei. Nu putem noi schimba asta... Sa se plinga de discriminarea Naturii sau a lui Dumnezeu!

admirator
12 martie 2012
dar, cel mai interesant

este cum vor rezista ele sa nu-si acuze sotii de intilniri...delicate, cit timp sunt plecate si cum vor creste/alapta copiii! Adevarate mame, lupoaicele de mare. Vor si viata de familie? (normala....) ce mai, chipul desavirsit al femeii... moderne si emancipate!

joe
12 martie 2012
intersant

ar putea sa si nascala bordul navelor. la un voiaj de 9 luni are timp.. :))

aad
12 martie 2012
soryy

am notat gresit cu -1; fiind postarea mea, nu am voie sa dau nota; va rog (aadministratia site-ului) sa corectati si sa stergeti notarea! Multumiri anticipate...

Răspuns la: te inseli, amice
Adăugat de : @Luka, 12 martie 2012
creierul este deservit de o retea special reglata, care sa mentina constanta cantitatea de sange. Si la barbati si la femei. (Altfel, un sex de...
constantean
12 martie 2012
Altele sunt problemele-n balta...

Buey admiratorule, pe balta marinarii stau cu "carnea"-n gura tot timpul, mai putin cand dorm si unde mai pui ca nu exista nici masini de spalat si uscatoare separate, iar piscina e doar una, ca si vestiaru si de multe ori combinezonul e rupt ori ramane la spalat ca e jegos... dar totusi, ofiteresele mananca doar la masa comandantului si sefului ... Serios admiratorule daca navigi sau te gandesti sa te apuci, fa-ti un control la Buzbu, ca mai devreme sau mai tarziu o sa ajungi in "gradina" de langa vapor

Răspuns la: fara nici o intentie de rau
Adăugat de : admirator, 12 martie 2012
de cand m-am insurat, rudele sotiei mi-au atras atentia ca nu pot pleca in deplasari mai lungi de 2-3 zile, pentru ca sotia ar avea dureri de cap...
yo
22 martie 2012
femei pe mare?

Surpriza sunt si femei p mare, nu ma refer la cele pe nave d croaziera, sunt ca ofiteri pe nave comerciale. Eu sunt la o firma care are si femei ofiteri, ca ofiteri de punte cred ca ar fi mai bune ca multi dintre barbati, problema este la masina la mivel operational, o femeie nu poate face munca d mentenanta care o face un barbat (in mare parte o poate face dar la lucrari grele nu cred ca fac fata)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5024 secunde