Fără patimă și prejudecăți, despre gazele de șist

989
15

Articole de la același autor

- Argumentele "pro" și "contra" ale oamenilor de știință

Cine are dreptate în privința ideii explorării și exploatării gazelor de șist în țara noastră? Cei ce aruncă anatema asupra acestui proiect, fără argumente științifice și le cer românilor să i se opună? Sau cei ce vor ca românii să-l îmbrățișeze cu ochii închiși, fără să pună întrebări și fără să li se răspundă la ele?

Niciuna dintre tabere nu are dreptate. Ambele sunt stăpânite de prejudecata că dețin adevărul suprem, că părerile lor nu au nevoie de validarea științei; ambele sunt la fel de intolerante și radicale.

Din fericire, în acest climat atât de tensionat, în care până acum s-au făcut auzite doar vocile opozanților fără rezerve și ale susținătorilor fără rețineri, începe să se audă tot mai puternic vocea oamenilor de știință.

Vineri, 8 noiembrie 2013, exploatarea gazelor de șist a fost tema unor conferințe academice, desfășurate "la concurență", în București și Constanța.

Dezbaterea din cetatea Tomisului a fost organizată de Universitatea "Andrei Șaguna", din Constanța, în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință și Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.

"Gazele de șist și metodele prin care acestea sunt exploatate au stârnit numeroase controverse în rândul opiniei publice și în mass-media. Conferința are ca scop să contribuie la clarificarea anumitor aspecte ale unei situații tensionate. De aceea, au fost invitați să-și expună punctele de vedere și să răspundă întrebărilor renumiți specialiști și personalități de prim rang ale mediului academic" - a declarat dr. Aurel Papari, rectorul universității.

În debutul conferinței, dr. ing. Ionuț Purica - reprezentantul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, le-a vorbit studenților, profesorilor, invitaților și ziariștilor prezenți în aula universității, despre geostra-tegia rezervelor neconvenționale. Expunea sa a atins mai multe subiecte de mare interes: schimbările petrecute pe harta energetică a lumii și a Europei; apariția unor noi puteri în domeniul energetic, în frunte cu SUA; reconfigurarea piețelor petrolului și gazelor; schimbarea raporturilor dintre resursele energetice ale lumii și începutul dominației resurselor neconvenționale (gaze și petrol de șist, gaze și petrol off-shore); sfârșitul crizei prețurilor energetice, a terorii cotațiilor petroliere în creștere pe bursă; reindustrializarea Americii pe baza gazelor de șist ieftin.

România importă 30% din necesarul de gaze și mai are rezerve de gaze convenționale pentru următorii 12 ani, după care va avea loc o creștere abruptă a importurilor, a avertizat Ionuț Purica. Anual, importă 4 miliarde metri cubi de gaze, pentru care plătește circa 2 miliarde de dolari. Ce decizie ar trebui să ia statul român? Să importăm din ce în ce mai multe gaze și la prețuri tot mai mari sau să exploatăm gazele de șist, atât pentru piața internă, cât și pentru export?

Printre avantajele exploatării gazelor de șist din zonele Constanța și Vaslui, Purica a enumerat: aprovizionarea pieții interne cu gaze mai ieftine, creșterea veniturilor la bugetele statului (din redevență, impozitul pe profit, fiscalitatea aferentă muncii) și asigurarea a 4.500 de noi locuri de muncă până în 2030.

Mihai Daraban - președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României a declarat că instituția pe care o conduce susține investițiile din județul Constanța și independența energetică a României.

Harta competitivității economice suferă schimbări majore a afirmat el. Gazele de șist au ieftinit energia pentru industria SUA cu 36% în ultimii ani. În schimb, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere cu 35% a prețului gazelor. Drept urmare, industria europeană a devenit necompetitivă în raport cu cea americană.

Din rațiuni economice, de competitivitate, CCINA susține exploatarea resurselor neconvenționale. "Instituția noastră are încredere în seriozitatea unor companii precum Exxon (pentru extragerea resurselor off-shore) și a Chevron (pentru gazele de șist). Avem încredere că ele aplică cele mai bune tehnologii și că prezintă bonitate financiară pentru situațiile de risc. Dacă în SUA exploatarea gazelor de șist este un succes, de ce nu ar fi și în România? Eu vă îndemn să nu acționați impulsiv, să vă informați și să judecați pe baza argumentelor științifice" - i-a îndemnat Daraban pe studenți și profesori.

Intervenția dr. Mircea Radulian - directorul științific al Institutului Național de Fizică a Pământului, intitulată "Exploatarea gazelor de șist și cutremurele - realitate versus dezinformare", a stârnit un interes aparte. Studiile arată că apa injectată nu generează cutremure, doar încurajează alunecarea faliilor în zonele în care ele există, a spus acesta. Cutremurele se produc acolo unde sunt falii și tensiuni în sol. În cele mai multe cazuri, fracturarea hidraulică induce microcutremure, nesesizabile, mai mici de 1 grad, cele mai mari fiind extrem de rare. Seismicitatea indusă prin acest procedeu nu depășește distanța de 5 km față de puțul de injecție.

Au fost făcute studii la sute de mii de puțuri de foraj din SUA, dintre care la 138.000 de puțuri de foraj din Oklahoma. În cazul acestui stat, la una din zonele de foraj, în intervalul 2009 - 2013 s-a înregistrat o secvență seismică, din care cea mai mare a fost de 5,6 grade, în 2009. Marea majoritate a mișcărilor au fost microcutremure.

Referindu-se la Dobrogea, Mircea Radulian a arătat că activitatea seismică din regiune este foarte scăzută, fiind mai intensă în Sud, spre Bulgaria, și în Nord, în zona Deltei. De-a lungul istoriei au fost înregistrate numai patru cutremure majore: de 7 grade, înainte de Hristos; de 7,5 grade în anul 543; de 7,5 grade în anul 1444; de 7,2 grade în 1901, la Capul Shelba, urmat de un val seismic de 3 metri.

Printre argumentele "pro" utilizării fracturării hidraulice, Mircea Radulian a enumerat:

- exemplul SUA, cu toate beneficiile obținute pe plan economic;

- faptul că în practică nu s-a înregistrat niciun caz de contaminare a pânzei freatice;

- faptul că activitatea seismică indusă este extrem de scăzută, fiind vorba de microcutremure.

În grupa argumentelor "contra" sunt incluse riscul (extrem de mic, dar existent și care nu trebuie ignorat niciodată) de contaminare a apei și de inducere a unor cutremure.

Exploatarea gazelor de șist impune grija față de rezervele de apă, dar și exigență sporită privind legislația, procedurile, urmărirea respectării lor, luându-se în considerare și coruptibilitatea din instituțiile statului.

Printre măsurile de prevenție, Radulian a punctat: legiferarea distanțelor minime față de zonele populate, în care sunt săpate puțurile; transparența și informarea popu-lației; fundamentarea tuturor măsurilor pe cercetarea științifică.

În finalul conferinței, profesorul univ. dr. ing. Corneliu Dinu a vorbit despre mirajul și angoasa gazelor de șist, iar profesorul univ. dr. Angela Felicia Botez, despre mesajele mediatice emoțional - raționale privind gazele de șist.

Expunerile au fost urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri. 

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liviu Chilian
9 noiembrie 2013
Fracturarea sanatatii, vietii, viitorului Omului

Motto: "Exceptand "omul", orice vietuitoare sau planta are un rol, o misiune pe Pamant! "Omul" si'a arogat o antimisiune - sa distruga Planeta"(intelepciunea populara romaneasca) --- De ce’i mai permiteti acestui ceausist-incurabil sa polueze site’ul cu paranoia lui? Nu va e mila de cititorii tineri? Nu vedeti ca nu se poate vindeca de mania schizofrenica de a pupa…"elita"-rata?; manie provocata de ura lui impotriva oamenilor de rand; ura cu care’a fost infectat de burghezia rosie pe care o pupa in dos pana o albea. A inserat in "articol" guitzaturile: "Niciuna dintre tabere nu are dreptate", dar trei-patrimi din polologhie sunt eulogie adusa…elitzicnitilor PRO de la Saguna(fabrica de diplome, ce va fi inchisa in viitorul apropiat) si pseudoeconomisto-gagademicieni gen Daraban, Purika si Radoslavianerodu. Tinerii se pot informa in ziua de azi! N’au nevoie de nebunuia unui kklin! Da, in Jewnglishtanul de Vest, in jur de 45% din consumul de gaze, e din productia interna prin fracking. Dar, CRIMA impotriva mediului si oamenilor, este protejata de interesul imediat. Oamenii au plecat-PLEACA-vor pleca din zonele unde se face fracking. Acum ei incearca sa se protejeze – dar nu vor avea succes. --- Daca in Jewnglishtanul Apusean exista ceva control, cand vine vorba de Rromarlania, o fiinta umana se INGROZESTE – tot ce e legat de fracking va fi crima, crima si iar crima. Va deveni al treilea domeniu-mana…diavoleasca pentru HOTII politicastro-merdialqaedano-gnomi de afuckeri, dupa petrol si drumuri. In Nebunistan, compania criminala jewnglishtaneza NU TREBUIE sa plateasca proprietarii de teren, c’an Jewnglishtan(imaginati’va ce lovitura vor da in Ucraina, daca Rusii nu vor interveni). Oamenii de rand nu vor avea niciun beneficiu – ei vor tebui sa’si paraseasca satele! Mediul va fi afectat ca la Izvoarele, unde cutremurele sunt generate de pomparea apei la adancime. Colonialistul va avea un profit imens! --- Rromarlania exporta gaze: "Presedintele ANRE mai spune ca Romania nu poate exporta mai mult de 300 de milioane de metri cubi pe an, in conditia in care productia anuala este de circa 11 miliarde metri cubi."(de pe internet) --- In Jewnglishtan, asigurarile nu platesc NIMIC pentru distrugeri cauzate de fracking: "Nationwide Insurance has issued a statement that its policies do not cover hydraulic fracturing related damage." --- Se lucreaza la un studiu "pertinent" pentru EVALUAREA PERICOLULUI. Dar, criminalii vor sa ASCUNDA esentialul: "Industry forces applied pressure to exclude the study of tracer isotopes from the study.[81] The study's Science Advisory Board advised the EPA to delete proposed toxicity tests from the study scope,…" --- Ultima stire despre referendum in cateva localitati din Colorado: http://www.huffingtonpost.com/2013/11/06/colorado-anti-fracking-_n_4226712.html

Liviu Chilian
9 noiembrie 2013
Lasati'l pe nerod sa citeasca si ce scriu oamenii rationali

Vedeti unde s'a ajuns cu crima merdialqaedano-politicastra, din cazul Sorin Rosca Stanescu!! Un nebun-genetic de legat care a facut cel mai mare rau Miscarii Patriotice - PRM-ul -, platit fiind de DUSMANII de moarte ai fostului popor Roman: Zsidanii lui Pacipa, Jewnglishtanezii(CIA), Tziganii si Magharii! --- http://www.replicaonline.ro/dezbatere-cu-usile-inchise-despre-gazele-de-sist-organizatorii-au-sunat-la-112-sa-nu-intre-protestatarii-143162/ --- http://www.atitudineaonline.ro/Arabii_care_au_adus_miere_cancerigena_pentru_sarmanii_din_Romania_principalii_contributori_ai_mafiei_din_Portul_Constanta_25437.html

Bogdan
9 noiembrie 2013
Ne imbogatim pe sest cu sist!

E simplu,niste unii bogati vor sa fie in continuare asa si niste unii din Romanica ,vor si ei multi bani! Asta e esenta. Restul,vrajelile cu binele pentru popor,cu siguranta nationala si altele, sunt doar ,,E''-uri cu gust de fainosag,bagate sa inghita romanii pe nerasuflate. Vom avea si gaze si combustibili ieftini la Sfantul Asteapta-n van! Pana la urma,presiunile vor fi ca armatele de ocupatie,asa ca ramane ca oamenii sa ceara explicit bani,multi bani si cu acte in regula,sa nu se lase inselati de stat ca pana acum!

Petrolistul
9 noiembrie 2013
Ashacumzici

P -a.pa g.al;i.l/or nu este vorba despre gaz mai ieftin pentru romani ci despre bani dati pe gaz romanesc ,nu dati rusilor. Multi se cred deshtepti pe aici ...ecologistii si patriotii p/o;ule,i mele!

Iuda
9 noiembrie 2013
tampeniile celor vanduti companiilor americane

1. in primul rand ca independenta energetica este cea mai mare idiotenie cu care ne impuie capul ticalosii vanduti pentru 30 de arginti Chevronului si altora ca ei. De ce ? fiindca cine crede ca aceste companii (care vor fi PROPRIETARELE gazului care poate fi extras) vor fi atat de marinimoase sa ni-l dea noua pe TOT si la pret de nimic ? alo, treziti-va, companiile petroliere sunt exponentii cei mai verosi ai capitalismului (ati auzit de cele "7 surori" ?), astia vor sa faca bani, nu sa ne dea noua independenta energetica - ne poate garanta statul roman ca in contractul cu ei scrie negru pe alb, 100%, ca TOT acest gaz va ramane in Romania si la un pret care sa justifice sistarea importurilor ? adica Chevron, in marea lui marinimie, va fi doar cel care scoate gazul, iar noi -beneficarii si ii vom da si lui ceva acolo, ca s-a muncit si a sapat - bineinteles ca nu ! - si cu asta s-a terminat cu gogoasa independentei energetice !

ath
9 noiembrie 2013
Ce iaste un Talhar Fesenist

Studiu de caz.Toti avem cel putin o factura de la Enel in casa.Eu am prostul obicei sa le pastrez pe toate(in calculator).Sa le socotim : APRILIE 2012;1kWh=0.52 Lei(o medie) din care ENERGIE ACTIVA= 0.40 Lei/kwh. Diferenta de la 0.40 Lei la 0.52 Lei inseamna cogenerare,acciza,radio,Tv. OCTOMBRIE 2013;1kWh= 0.62 Lei(o medie) din care ENERGIE ACTIVA =0.46 Lei/kwh. DIFERENTA de la 0.46 Lei la 0.62Lei inseamna:COGENERARE,CERTIFICATE VERZI,acciza,radio,TV. Daca avem cifrele de mai sus,putem trage urmatoarele concluzii: CONCLUZIA Nr1-Din APRILIE 2012 pana in OCTOMBRIE 2013 factura la energie electrica a crescut cu 19% (Acolo in FUND la USL se aude ce explic eu aici la tabla ?) Daca pretul energiei efective a crescut cu 15% pretul suplimentar pentru COGENERARE si CERTIFICATE VERZI a crescut cu 4%.(Domn Ponta se aude pana la voi,acolo in FUND ?). CONCLUZIA Nr2-Cand nu avem resurse energetice CRESTE PRETUL ENERGIEI ELECTRICE(este ceva normal,valuta,importuri,etc) Cand avem energie suplimentara,cand investim in resurse enegetice alternative,cand avem resurse proprii de energie(e.eoliana),CRESTE PRETUL ENERGIEI ELECTRICE.Cum o dai,turcul plateste(Domn Ponta,lasa glumitele,intoarce-te cu fata la clasa ?).CONCLUZIA Nr.3-Uite cum investesc eu in investitori strategici si verzi. Din banii mei suport investitiile in "eoliene" si mediu.Daca eu fac investitia,primesc si un profit ? NIET ! Pentru "ingineria' asta politica,bulgarii au protestat o luna in strada.La noi este liniste.Daca mai pun si triplarea texei de habitat,majorarea impozitelor pe cladiri,majorarea tarifelor la caldura,sau alte scumpiri in lant aflu ca politrucii mi-au furat "cosul zilnic". Domn Mazare,lasa fetita aia in pace si treci la tabla ! Azi invatam ce iaste aia un talhar fesenist.

Iuda
9 noiembrie 2013
tampeniile celor vanduti companiilor americane

2. in America exploatarea este un succes ? pai, doar ce acum 4 zile (pe 5 noiembrie) locuitorii din Fort Collins, Boulder and Lafayette (Colorado) au votat INTERZICEREA fracturarii hidraulice, iar in toate statele americane lupta este din ce in ce mai dura pentru asemenea rezolutii sau pentru moratorii impotriva forarii de noi puturi si a eliminarii produselor chimice rezultate din fracturare. "Succesul" acesta seamana mai mult a dezinformare prin presa si TV (ca sin cazul mioritic al Rosiei Montane, unde nu mai aveai loc prin ziare la televiziuni de atatea "binefaceri" si "succese" care ar fi urmat dupa trecerea acestor distrugatori ai naturii). Sau poate ne explica domnii Purica si Daraban cum este cu praful de siliciu rezultat in urma fracturarii nisipului si care provoaca silicoza, cum este cu apa inflamabila de la robinetele locuitorilor din zonele cu puturi de fracturare, sau poate ne explica rapoartele din 2012 ale American Geophysical Union, care spunea ca cutremurul de magnitudine 5,7 din Oklahoma "a fost declansat cel mai probabil de injectia de fluide" din acea zona, sau cel tot din 2012 al U.S. Geological Survey (USGS), care spune ca "majoritatea, daca nu toate, cutremurele incepind cu august 2001, au fost declansate de injectarea la mare adancime a apei uzate in rezultate din productia de gaz natural din campului de metan" din zona bazinului Raton (sudul Colorado-Nordul Nex Mexico), sau cele doua cutremure de langa Blackpool (Anglia) din aprilie si mai 2012 si pe care compania responsabila cu exploatarea puturilor "Cuadrilla Resources" le-a recunoscut ca fiind cauzate de operatiunile de fracturare ! Deci, hai sa nu mai prostim lumea si sa nu ne mai vindem pe 30 de arginti viitorul copiilor nostri !

informatorul
9 noiembrie 2013
@ autor articol

Argumentele stiintifice contra fracturarii hidraulice se gasesc peste tot - trebuie doar sa le cauti (daca vrei !) si nu sa le ingropi sub valul de reclama in favoarea Chevron sau RGMC. Iar la acest gen de "dezbatere", doar cu cei in favoarea acestor exploatari, ar trebui sa li se permita sa vorbeasca si celor care cunosc adevarul si nu sa fie tinuti pe la usi, altfel "dezbaterea" devine monolog (sponsorizata de cine oare ?)

mai mare rasul...
9 noiembrie 2013
circul bush pentru papusi

lume, lume, mare dezbatere mare - au luat parte cei care sunt pentru exploatare si cei care sunt in favoarea exploatarii !!! - sunt curios cum s-au mai certat ei cu argumente pro si contra :::::)))))))) - pai fratilor, de ce n-au fost invitati si cei care nu sunt de acord ?????? de frica ???? ce mare dezbatere este asta doar cu aia care sunt pentru ???? incepe sa semene a Rosia Montana-2, adica apar si sunt mediatizati doar cei care sunt pentru (bineinteles, dupa ce au semnat de primire pe stat, nu ?)

Daniel
9 noiembrie 2013
In atentia dlui Tita-Calin

DEX : "dezbatere = (printre altele) discuție largă asupra unei probleme de interes general". Din cate vad din articolul Dvs., aceasta "dezbatere" a fost de fapt un monolog, asa incat va sugerez sa treceti acest articol la pagina de (mica ?) Publicitate, sa-l notati cu "P" (ca la TV, pentru ca lumea sa stie ca este publicitate - prietenii stiu pentru cine) si/sau sa inserati la inceputul sau fraza : "Acest articol contine plasare de produse (eventual, toxice)". Si, in final, o mutare in plic (nu cel cu antetul Chevronului, bineinteles) : stiti la cat se ridica totalul amenzilor primite in justitie de Chevron in diferite tari ale lumii pentru incalcarea legislatiilor de mediu si poluare ? Iar "Exxon Valdez" va aminteste ceva ? Asta fiindca tot vorbim de "seriozitatea" acestor companii. Raspunsul (daca nu il stiti) in episodul viitor.

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5479 secunde