Fermierii constănțeni au făcut coadă la fondurile structurale

297
Fermierii constănțeni au făcut coadă la fondurile structurale - 28ecbe93b9475010a8ce196dd1b91795.jpg
Angajații Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) au
în față o lună grea – pe 31 mai este termenul limită la care expiră sesiunea de proiecte pe măsura 121 "Modernizarea exploatațiilor agricole".

Volumul mare de proiecte depuse este un semn bun, mai ales că majoritatea investițiilor au șanse mari să fie realizate, întrucât fermierii trebuie să dovedească acum cu acte că pot asigura cofinanțarea de 60%.
Deși nu pot face încă o estimare exactă, cei de la APDRP Constanța spun că interesul fermierilor constănțeni este extrem de ridicat.
Alocarea financiară se ridică la peste 991 milioane euro, din care 20% contribuția guvernului român. Restul de 80% sunt bani din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR).
Banii pot fi accesați până la finele anului 2013, putând fi folosiți de către fermieri pentru introducerea și dezvoltarea de noi tehnologii, diversificarea producției, adaptarea produselor la cerințele pieței, utilizarea de energii regenerabile și creșterea veniturilor exploatațiilor agricole.
Sprijinul financiar maxim este în proporție de 40% din valoarea proiectelor, plafonul minim acceptat fiind de 5.000 euro.
"Valoarea maximă a cofinanțării publice este de 800.000 euro, pro-iectele neputând depăși plafonul de 2.000.000 euro. Procentul cofi-nanțării se poate majora cu zece puncte procentuale, la 50%, în cazul proiectele derulate de agricultori tineri, cu vârsta de până la 40 de ani", explică un consultant APDRP.
În plus, proiectele care includ și investiții pentru producerea și utilizarea energiilor regenerabile vor putea depăși plafonul de 2.000.000 euro, fără a depăși însă 3.000.000 euro.
Fondurile structurale se acordă pe principiul decontării. Cu alte cuvinte, agricultorii fac investiții din surse proprii, după care, pe baza facturilor, primesc bani de la UE.
Diferența majoră față de anii precedenți este că solicitanții trebuie să facă dovada capacității de a asigura cofinanțarea, pe baza unui extras de cont, semnat și avizat de banca emitentă cu cel mult cinci zile înainte de data la care se depun dosarele. De asemenea, beneficiarii mai pot folosi o scrisoare de confort, emisă de bancă, a cărei valabilitate este de până la 120 zile.
"Noua măsură ar putea duce la diminuarea numărului de beneficiari, însă vom elimina riscul stopării unor proiecte. În anii trecuți, mulți fermieri se trezeau că nu au bani să înceapă la timp proiectele și, după câteva amânări, erau nevoiți să renunțe", spun reprezentanții APDRP.
De asemenea, măsura va duce la departajarea proiectelor, în condițiile în care competiția pentru fondurile europene este din ce în ce mai mare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2212 secunde