Concurs Fermierii constănțeni cer modificarea legii cu privire la înființarea camerelor agricole

270
Fermierii constănțeni cer modificarea legii cu privire la înființarea camerelor agricole - bef82e2956130e747d913a74a1c2b85a.jpg

Articole recomandate

Oficiul Județean de Consultanță Agricolă (OJCA) Constanța s-a transformat săptămâna trecută în Camera Agricolă a județului, în urma așa-zisului proces de descentralizare a instituțiilor locale din domeniu. Fermierii sunt sceptici că, odată cu această decizie, statul va începe să le asculte problemele.

La sfârșitul săptămânii trecute, directorul coordonator al Camerei Agricole Constanța, Liliana Panaitescu, a prezentat noile obiective ale instituției pentru 2010. Printre acestea se numără popularizarea prevederilor Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, absorbția fondurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin întocmirea de proiecte pentru diferite categorii de producători agricoli, comasarea micilor proprietăți în exploatații mari, capabile să aplice tehnologii moderne, constituirea formelor asociative, precum și pregătirea și perfecționarea profesională a producătorilor agricoli.
Nimic nou sub soare, potrivit fermierilor constănțeni, care nu văd vreo schimbare majoră în 2010, la instituțiile deconcentrate. "Am fost în Italia, unde m-am întâlnit cu sindicatele din agricultură de acolo. În Italia este o descentralizare adevărată. Camerele agricole sunt organizate de jos în sus. Agricultorii decid, își fac programe, proiecte, pe modelul autofinanțării din impozitul pe teren și din cotizație. Există un parteneriat cu guvernul, dar niciodată o subordonare. Din cauza acestui fapt, fermierii de acolo au drepturi duble sau triple față de cei din România. Nu cred că prin hotărârea cu privire la înființarea camerelor agricole s-a făcut o descentralizare adevărată", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", Gheorghe Pavel, producător agricol din județ.
Pentru ca descentralizarea să fie reală, legea ar trebui schimbată, iar autoritățile locale ar trebui să aibă în componență numai oameni care lucrează în domeniu. "Scopul înființării acestei instituții ar trebui să fie acela de a ne sprijini direct. De noi trebuie să se apropie toate instituțiile din sector căci, în prezent, există o distanță mare între autoritățile agricole naționale și cele județene. Eu consider că hotărârea a fost făcută în grabă. Din ce-am auzit însă, în martie se va discuta un nou proiect de lege pentru camerele agricole. Poate atunci se vor lua măsuri reale de apropiere a deconcentratelor de agricultori", a explicat Iancu Toma, inginer agronom.
"Consider că vechiul oficiu și-a făcut în mare parte datoria, în sensul că a organizat numeroase reuniuni de informare pentru a schimba mentalitatea producătorilor agricoli și pentru a încuraja formarea de asociații profesionale. A și reușit, județul fiind pe unul dintre primele locuri, după numărul formelor asociative din sector. Însă nu poate mai mult, pentru că legea nu permite. Statul trebuie să vină cu o lege nouă, care să dea cu adevărat putere deconcentratelor și asociațiilor din România", a mai spus Marian Toncea, fermier constănțean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 01 Martie 2010
Stire din Economie : Eu, când vreau să urlu, urlu
Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Stire din Economie : Protest spontan la "Oil Terminal"
Pagina a fost generata in 1.7837 secunde