Greviștii cer un "transplant de cap" la administrația portului Constanța

1293
3
Criza socială din Compania Națională Administrația Porturilor Maritime nu seamănă cu un guturai sau o gripă, pe care să o poți trata cu un pumn de pilule. Soluțiile privind revendicările sindicale, anunțate de consiliul de administrație, n-au nici măcar efectul aspirinei. Ba, dimpo-trivă, par să fi răscolit și mai puternic maladia de care suferă compania. Greviștii cer aplicarea tratamentului extrem, chirurgical: înlăturarea ac-tualului cap al administrației portuare și transplantarea unuia nou.

Ieri, sute de portuari au ocupat pozițiile strategice din jurul Gării Maritime. Bubuiturile de butoaie și țipetele vuvuzelelor anunțau intrarea în cea de a treia lună de proteste și a treia săptămână a grevei spontane.

Oamenii se așteptau ca directorul general Andrei Aurelian Popa și ceilalți membri ai echipei de conducere să încerce să pătrundă în sediul companiei. Erau hotărâți să ridice un zid uman în fața lor și să nu îl lase să pătrundă. Cuvântul de ordine în rândul lor era să nu răspundă la nicio provocare și să nu întreprindă niciun gest care ar fi putut fi interpretat ca fiind violent.

În discuțiile dintre ei au ridicat mai multe întrebări, la care nu aveau răspuns. Iată câteva dintre ele: "Care este rostul jandarmilor la greva spontană de la CNAPMC? Există vreun ordin scris pentru prezența lor și cine l-a dat? Este de competența Jandarmeriei să intervină pentru ca angajații unui agent economic (directori în cazul de față) să pătrundă în sediu împotriva voinței celorlalți angajați? Dacă acest lucru este legal și având în vedere echidistanța legii, înseamnă că orice angajat poate solicita și beneficia de sprijinul jandarmilor când patronii sau directorii îi închid poarta?" Eu am convingerea că Jandarmeria, care s-a comportat exemplar, în spiritul și litera legii, le va da oamenilor răspunsul la toate aceste întrebări.

Unii dintre cei ce au citit comuni-catul biroului de presă al Ministerului Transporturilor, privind soluționarea revendicărilor sindicale, s-au așteptat ca oamenii să se întoarcă la lucru. De ce nu s-a întâmplat așa?

"Soluțiile date de consiliul de administrație se referă doar la 10% dintre revendicările noastre. Dar oare, revendicarea pe care o susținem de două luni de zile, de demitere a ac-tualei conduceri a companiei, nu putea fi luată în discuție? Atâta timp cât ea își exercită mandatul, nu ne vom prezenta la nicio negociere, indi-ferent ce vor hotărî cei din minister. Conducerea ministerului ar trebui să se gândească la faptul că de două luni oamenii stau în stradă și strigă: «Demisia, demisia, demisia!» Consi-liul de administrație a catadicsit să discute după două luni revendicările pe care noi le-am transmis din luna februarie. Federația Națională a Sindicatelor Portuare a avertizat încă din luna ianuarie că există pericolul declanșării unui conflict la CNAPMC, semnal care a fost tratat cu indife-rență. Considerăm că, la momentul acesta, singura soluție pentru deten-sionarea situației este demisia sau demiterea echipei de conducere" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Marin Stoean, liderul Sin-dicatului CNAPMC.

Pentru a nu exista niciun dubiu privind legalitatea solicitării de demi-tere a actualei conduceri a administrației portuare, Stoean a precizat că aceasta nu este revendicarea sindicatelor, ci a salariaților, în nume propriu. Sute de salariați au cerut acest lucru în scris. Într-adevăr, dacă sindicatele sunt oprite de lege să aibă revendicări privind organizarea unităților economice și a instituțiilor, schimbarea și numirea conducătorilor, în schimb nicio lege nu îi împiedică pe salariați să solicite individual sau în grup acest lucru. Dimpotrivă, Constituția României le garantează dreptul de petiționare.

La rândul său, Petre Costel, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, a afirmat: "Odată ce consiliul de administrație a acceptat revendicările salariaților, înseamnă că directorul general a greșit. După două luni de proteste, consiliul a analizat revendicările, a dat dreptate salariaților, dar nu-l pedepsește pe directorul ge-neral. Ministrul transporturilor trebuia să-l demită pentru că nu a gestionat această criză. În momentul în care consiliul de administrație a aprobat o parte din revendicările pe care directorul general le respinsese, acesta ar fi trebuit să-și dea demisia de onoare. Noi am spus-o de la început, chiar în consiliu că acesta a fost informat greșit de către directorul general și echipa lui, în legătură cu revendicările noastre. Noi am adus argumente că ele sunt legale. În consecință, ministrul Transporturilor ar trebui să demită actuala echipă de conducere pentru proasta gestionare a conflictului și pentru dezinformarea consiliului de administrație."

Comentează știrea

masina cu soldati
24 aprilie 2012
moartea rosie smurd

Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

protestataru etnobotanic
24 aprilie 2012
domnu jurnalist

ceti mai place sanfloresti lucrurile. ce stil de scenarist de telenovele ai in tine. ceti mai plac floricelel literare. mai lipseste sa te vedem cum tranzmiti din mijlocu grevistilor cum ca sint batuti de jandarmi in timp ce fortele de ordine lisesc cu desavirsire! nu manjurati, a fost un pamflet la adresa lu nenea jurnalistu!

offfffffff
24 aprilie 2012
!!!!!!!!!!!!!

amandoi bateti campii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5408 secunde