Hotelierii critică transformarea stațiunii Mamaia în cartier al Constanței

451

Articole de la același autor

Problemele litoralului românesc sunt aceleași de ani buni. Înainte de fiecare sezon estival, hotelierii se întâlnesc și îi povestesc Oficialului pe probleme de turism (oricare ar fi el) ce nu merge.
În acest an, s-au întâlnit cu Lucia Morariu, secretarul de stat pe probleme de turism din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comerț, Turism și Profesii Liberale (MIMMCTPL). La simpozionul "Litoral 2008", care s-a desfășurat ieri în stațiunea Mamaia, au mai venit Mihai Daraban, președintele Camerei de comerț din Constanța, prefectul Dănuț Culețu și Corina Martin, președintele Asociației Litoral.
Concluziile: administrarea stațiunilor este un dezastru, refacerea plajelor și falezelor nu poate fi făcută decât cu sprijinul puternic al autorităților iar Mamaia a devenit un simplu cartier al Constanței, ceea ce nu este bine deloc.
Referitor la prima problemă, Lucia Morariu i-a mobilizat pe hotelieri, spunându-le să lase mândria deoparte și să facă un referendum. "Dacă cel puțin 50% dintre voi semnează acest memorandum, atunci îl putem promova în fața președintelui. Astfel, vom putea înființa societăți de administrare a stațiunilor, care le vor lua în concesiune pentru 49 de ani și se vor ocupa de toate problemele", a spus secretarul de stat.
Desigur, în alte țări cu un turism extrem de puternic, cum ar fi Austria, stațiunile sunt conduse de administrațiile locale. "Din stațiunile noastre lipsește ambientul, ceea ce este în jurul hotelurilor și restaurantelor. Desigur, sunt hoteluri de lux, dar în jurul lor sunt câini vagabonzi, locuințe private și gălăgie", a punctat Morariu.
De altfel, transformarea stațiunii Mamaia într-un cartier al Constanței a fost una dintre problemele dezbătute la seminarul de ieri. Dispariția spațiilor verzi și apariția numeroaselor locuințe private au eradicat "intimitatea" stațiunii, după cum au acuzat hotelierii, susținuți de Dănuț Culețu. "S-a spus că prezența complexurilor rezidențiale în stațiune va da senzația de «viață», datorită faptului că vor fi tot timpul oameni pe acolo și, implicit, magazine și unități de alimentație publică deschise. Nu este cazul, turiștii vor să stea într-o stațiune, nu într-un cartier. Altfel și-ar fi căutat cazare în oraș", a spus prefectul Constanței.
O altă problemă, ridicată de reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța este cea a accesului spre litoral. Autostrada Soarelui este departe de a fi terminată, aglomerația pe tronsonul Cernavodă – Constanța urmând să șubrezească puternic nervii turiștilor, trenurile fac peste 5 ore pe ruta București – Constanța iar cursele aeriene nu există.
"Autostrada nu va fi terminată în acest an, asta e clar. Însă poate Ministerul Transporturilor va convinge CFR Călători să introducă mai multe trenuri cu regim special, care vor face între 3 și 4 ore de la București la Constanța. De asemenea, niște tarife speciale pentru turiști ar fi excepționale, măcar ca o compensație pentru durata extrem de lungă a drumului", a spus Mihai Daraban, președintele CCINA.
Oricum, dacă se vor rezolva aceste probleme sau nu, un lucru este cert: hotelierii sunt pregătiți să înceapă sezonul încă de la 1 aprilie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9327 secunde