Concurs Cadastrul primește o infuzie de forță de muncă

1093

Articole de la același autor

Filiala constănțeană a Școlii Române de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie a contractat o finanțare nerambursabilă de 54.590 euro, prin programul Phare, pentru conceperea și susținerea unui curs de formare profesională a tehnicienilor topografi.
89,93% din sumă reprezintă fonduri publice (75% fonduri UE și 25% bani de la bugetul de stat), restul de circa 10% reprezentând contribuția proprie a beneficiarilor.
Motivul principal pentru alegerea tematicii cursului a fost lipsa acută de experți în cadastru, la nivelul județului Constanța. Astfel, potrivit datelor Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), în Constanța nu există decât 138 de persoane fizice autorizate în acest domeniu, 50 de practicanți ai meseriei, care nu au drept de semnătură, și 21 de firme, mult prea puțin în comparație cu dinamica pieței imobiliare.
"În prezent, necesarul de tehnicieni topografi este de aproximativ 150, plus încă 70 pentru primăriile localităților din județ. Din această cauză, o cerere depusă de constănțeni pentru lucrări de cadastru este soluționată în câteva luni", spune Ion Dănuț Jugănaru, directorul general executiv al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța.
Grupurile țintă sunt șomerii tineri (18-24 ani), fără calificare sau care au o calificare depășită pentru realitățile pieței muncii, și șomerii de lungă durată (18 – 64 ani), care au deja o experiență de 6-12 luni.
În colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), reprezen-tanții Școlii Române de Afaceri au trimis circa 400 de scrisori către șomerii constănțeni, informându-i în legătură cu viitorul curs.
La final, în urma unor teste de aptitudini, vor fi selectați circa 36-38 de cursanți.
"Proiectul este unic în regiunea de sud-est. Va debuta pe 2 aprilie și se va întinde pe durata a 8 luni (1080 ore), orele de teorie și practică desfășurându-se zilnic. La final, vrem ca minimum 10 cursanți să se integreze pe piața muncii, cu ajutorul OCPI, AJOFM și primăriilor din județ", spun reprezentanții Școlii Române de Afaceri.
Pentru suportul practic al cursului, partenerul ales este Facultatea de Construcții a Universității "Ovidius" din Constanța. De altfel, din banii europeni va fi achiziționat un aparat GPS, folosit în măsurătorile cadastrale, în valoare de circa 7.000 euro, care va rămâne în custodia facultății, la finalul cursului.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Școlii Române de Afaceri spun că vor fi organizate mai multe cursuri de acest gen, care se vor adresa și celor care doresc să învețe o nouă specializare și nu doar șomerilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8485 secunde