Impuls legislativ pentru piața de capital

80

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.297/2004 privind piața de capital. Actul normativ are în vedere eliminarea obstacolelor existente în calea dezvoltării acesteia și încadrarea României în grupul piețelor de capital emergente și atragerea de noi categorii de investitori.


Propunerea legislativă este parte a unei inițiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de către Bursa de Valori București, din care fac parte atât reprezentanți ai pieței de capital românești, cât și ai autorităților de supraveghere și reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Banca Națională a României (ASF și BNR), precum și ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP).


Proiectul de act normativ vizează, în principal, următoarele aspecte:
- facilitarea accesului la piața de capital românească;
- respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende;
- guvernanța corporativă a emitenților și transparența acestora, inclusiv raportarea informațiilor relevante pentru participanții la piață;
- simplificarea regimului ofertelor publice și al listărilor de acțiuni și obligațiuni;
- creșterea pragului de deținere a acțiunilor emise de operatorii de piață și eliminarea pragurilor de deținere a acțiunilor emise de Societățile de Investiții Financiare (S.I.F.) în scopul îmbunătățirii acestor entități și cu efecte pozitive pentru piața de capital locală;
- eliminarea din cadrul actelor constitutive ale S.I.F. și ale operatorilor de piață a unor prevederi restrictive referitoare la condițiile de întrunire a cvorumului și de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acționarilor, care fac dificilă desfășurarea acestora. În același timp, se urmărește creșterea bazei de investitori instituționali din România, și motivarea populației să investească direct sau indirect în instrumente financiare listate.


În același timp, sunt urmărite creșterea bazei de investitori instituționali din România, precum și motivarea investițiilor în instrumente financiare listate.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3464 secunde