Judecătoria Constanța îi reintegrează în muncă pe disponibilizații de la Minmetal

712
Judecătoria Constanța îi reintegrează în muncă pe disponibilizații de la Minmetal - 7f95cccd5ccfb40b086d93e209d08ebf.jpg
Macaragiul Marin Ciulei, care deține și funcția de vicepreședinte al Sindicatului Lucrătorilor Portuari Minmetal, și alți 17 lucrători au obținut decizia de reintegrare în muncă. "Tribunalul Constanța le-a dat câștig de cauză, în procesul intentat împotriva companiei" – a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Petre Costel, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. Potrivit acestuia, cei 18 și-au pierdut locul de muncă în noiembrie 2008, iar alți 27 de lucrători, care au fost concediați în martie, au deschis un proces similar.
Petre Costel susține că decizia instanței de judecată se bazează pe prevederile Legii sindicatelor și că se așteaptă ca instanța să dea câștig de cauză și celorlalți 27 de reclamanți. "Compania are dreptul legal să atace hotărârea Tribunalului Constanța în termen de 15 zile, dar are și obligația să o respecte și să-i reangajeze pe cei disponibilizați" – a precizat liderul federației.
În luna februarie, 2009, lucrătorii concediați au organizat o acțiune de protest în fața sediului operatorului portuar Minmetal, care a rămas fără rezultate. Ca urmare, au solicitat ajutorul justiției.
Criza economică a adâncit conflictul dintre capital și muncă. Scăderea dramatică a traficului de mărfuri în portul Constanța a provocat valuri de concedieri, tensionând și mai mult relațiile dintre patronate și sindicate, fapt ce s-a reflectat în creșterea numărului acțiunilor în justiție.
Trebuie remarcat un lucru. Concedierile au fost mai ușor acceptate de către cei în cauză și de sindicate acolo unde numărul salariilor compensatorii a fost mai mare. Companiile care au asigurat șase salarii compensatorii nu au avut parte de acțiuni de protest și de procese.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8189 secunde