La Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, va începe producţia de apă grea şi de izotopi medicali

875

Articole de la același autor

SN Nuclearelectrica SA şi Laurentis Energy Partners, o filială a Ontario Power Generation (OPG), au semnat, la Paris, un memorandum pentru producţia de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă şi pentru a explora dezvoltarea producţiei de apă grea în România.

„Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat paşii următori. Şi deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanţe de top în operarea în siguranţă a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci şi leadership şi viziune strategică prin explorarea producţiei de izotopi medicali şi apă grea în parteneriat cu Canada.

Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare şi creştere economică şi susţin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producţiei de apă grea în România. Cererea globală pentru apă grea este într-o creştere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România şi Canada în domeniul energiei nucleare şi al anunţului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, care consolidează securitatea energetică şi sprijină producţia de energie curată. 




„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari şi să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producţia de izotopi. În prezent, industria nucleară este esenţială pentru generarea de energie curată şi pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluţiile globale atât de necesare domeniul medical”, a menţionat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Izotopii joacă un rol esenţial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor şi în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator şi agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicaţii nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale şi al electronicii de ultimă generaţie, cum ar fi fibrele optice şi ecranele OLED, se arată într-un comunicat de presă transmis de Nuclearelectrica.

Două unităţi performante

Nuclearelectrica deţine şi exploatează două unităţi CANDU la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, recunoscute a fi poziţionate pe locurile 1 şi 3 la nivel internaţional în ceea ce priveşte factorul de capacitate, şi are planuri de a dezvolta unităţi suplimentare în viitor.

Laurentis şi Nuclearelectrica au semnat anterior două contracte în sprijinul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă a SNN, primul pentru a dezvolta un program de conservare în scopul protejării integrităţii sistemelor de apă ale reactorului, iar al doilea în calitate de inginer al proprietarului tehnologiei CANDU pentru a oferi asistenţă tehnică.

Compania Naţională Nuclearelectrica SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2697 secunde