Legea prevenției va reglementa 290 de contravenții

203
Legea prevenției  va reglementa 290 de contravenții - legeapreventiei-1494592651.jpg

Articole de la același autor

Viitoarea lege a prevenției, care va revoluționa relația dintre stat și mediul de afaceri, pe segmentul de control, a fost analizată de Guvernul Grindeanu în primă lectură.

Proiectul inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antrepre-noriat a primit majoritatea avizelor mi-nisterelor cu atribuții pe zona de control. Potrivit autorilor: "Actul normativ este construit pe principiile de bază ale Codului Economic al României și este structurat pe doi piloni esențiali și anume: crearea cadrului optim de educare și informare a operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control."

Ministrul Alexandru Petrescu afirmă că: "Aceasta este o primă măsură de emancipare a actului de control și un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere - element esențial pentru un mediu de business stabil și sănătos. Legea prevenției va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp: o normalizare a relației mediu de afaceri - autorități de control, bazată pe încre-dere, informare - educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea și stabilitatea cadrului general de business."

În proiect au fost integrate propunerile de contravenții venite din partea a 17 ministere în subordinea cărora sunt structuri cu atribuții de control. La propunerea lor au fost incluse aproximativ 290 de contravenții. "Este vorba despre fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenții sunt din domeniile: fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri, protecția mediu-lui, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne."

Actul normativ le va acorda agenților economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Legea prevenției reprezintă un element central al politicii de regle-mentare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătățire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante ale ministerului: legea lobby-ului, legea parteneriatului public privat, armonizarea legislației în domeniul comerțului, contribuția la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 și altele. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Februarie 2016
Stire din Economie : Programe de stimulare a IMM-urilor
Pagina a fost generata in 1.3515 secunde