Măsuri pentru protecția locurilor de muncă din companiile supuse sancțiunilor europene

320
Măsuri pentru protecția locurilor de muncă din companiile supuse sancțiunilor europene - fondmasuripentruprotectialocuril-1654800315.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a analizat în primă lectură proiectul de act normativ pentru completarea OUG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale. Acesta include o serie de măsuri care să asigure continuarea regimului sancționatoriu al UE aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără însă a prejudicia activitatea unor companii din România și, implicit, protejând locurile de muncă din aceste companii.

Astfel, se va introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanțiile necesare pentru ca persoana juridică asupra căreia se aplică sancțiunile să nu poată avea acces la fondurile sau resursele economice ale entității deținute sau controlate în România. Practic, acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări, în sensul în care vor fi permise operațiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru a continua activitatea economică, plata salariilor angajaților, plata utilităților, a serviciilor, a taxelor, contribuțiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenți activității de producție, achiziție și vânzare.

În România au fost afectate, ca urmare a acestor sancțiuni, zone precum industria metalurgică, industria auto, industrii care au impact, la rândul lor, asupra lanțurilor valorice pe orizontală și care generează efecte multiplicatoare pentru clienți sau furnizori, iar măsurile din acest proiect vor putea asigura continuarea activității și menținerea locurilor de muncă.

Aplicarea măsurilor restrictive adoptate de UE implică înghețarea fondurilor și a resurselor economice, inclusiv ale celor controlate de persoane și entități desemnate. Se află în această situație o serie de persoane juridice din România a căror activitate economică le-a fost blocată, generând astfel dificultăți de aprovizionare cu materii prime și materiale și afectând, totodată, piețele de desfacere a produselor și serviciilor.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, în aceste industrii activează un număr destul de mare de angajați pentru care ar putea exista riscul afectării locului de muncă. Doar în industria metalurgică sunt aproximativ 22.000 de persoane, în timp ce în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane dintre cele 200.000 angajate în domeniu, în prezent. La acestea, se adaugă și lanțurile valorice pe orizontală, clienți și furnizori. Toate reglementările care vor fi incluse și care fac parte din proiectul acestui act normativ respectă și sunt în concordanță cu reglementările europene. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.2059 secunde