Măsuri pentru simplificarea accesului la fondurile europene

106
Măsuri pentru simplificarea accesului la fondurile europene - masurifonduriue-1481198319.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi actul normativ privind modificarea și completarea OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Principalele schimbări aduse vizează gestionarea operațiunilor financiare de către autoritatea de management pentru instrumentele financiare și anume efectuarea plăților în valută către instituția financiară care implementează instrumentul financiar/instituția financiară desemnată ca Fond de fonduri.
Prin promovarea prezentului act normativ se urmărește adaptarea mecanismului financiar valabil pentru Autoritățile de management privind posibilitatea efectuării operațiunilor și tranzacțiilor financiare în euro în vederea îndeplinirii prevederilor art.38 din Regulamentul UE nr.1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.
În scopul derulării operațiunilor financiare aferente gestionării instrumentelor financiare, autoritatea de management trebuie să deschidă un cont, în euro, la o instituție financiar–bancară, în care Autoritatea de certificare efectuează transferul, în euro, al sumelor aferente instrumentelor financiare. Suma dedicată implementării instrumentelor financiare este transferată de Autoritatea de management în contul/conturile instituției financiare care implementează instrumentul financiar/instituției financiare desemnată ca Fond de fonduri, conform prevederilor Acordului de Finanțare.
Acest mecanism va permite solicitarea la rambursare de la Comisia Europeană, scurtând etapele de la cheltuirea banului public până la rambursarea de către Comisia Europeană a contravalorii sumelor din fonduri externe nerambursabile și asigurând un cash flow îmbunătățit pentru bugetul statului. În plus, efectul de multiplicare așteptat este de 2,31 pentru instrumentele financiare implementate la nivelul României. 
De asemenea, prin promovarea prezentului act normativ se urmărește simplificarea condițiilor de implementare pentru situația în care la implementarea unui proiect este necesară participarea unor autorități publice și instituții ordonatori de credite secundari sau terțiari aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea instituției care implementează proiectul în calitate de beneficiar/lider de parteneriat sau partener. Mecanismul propus va conduce la fluidizarea și eficientizarea fluxurilor financiare și a condițiilor de finanțare și rambursare pentru astfel de cazuri preîntâmpinând dificultățile și reducând sarcina administrativă atât a autorităților de management/organismelor intermediare, cât și a beneficiarilor, asigurând claritate și astfel generând consecvență în aplicarea normelor.
Mecanismul propus asigură respectarea principiului guvernanței pe mai multe niveluri și asigurarea asumării intervențiilor programate de către părțile interesate și valorificarea experienței și know-how-ului actorilor relevanți care au capacitatea de a influența pregătirea sau care ar putea fi afectate de pregătirea și implementarea programelor, în conformitate cu Regulamentul UE nr.1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.
Totodată, prin prezentul act normativ se propune reglementarea cuprinderii în bugetul beneficiarilor prevăzuți la art.6 alin.(5), art.7 alin.(1) și (2) și în bugetul instituțiilor publice autonome a sumelor aferente implementării proiectelor în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, reportarea sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile primite ca avans, precum și rambursarea cofinanțării pentru beneficiarii/liderii de parteneriat/parteneri prevăzuți la art.6 alin.(5), art.7, după autorizarea cheltuielilor de către autoritățile de management.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 08 Decembrie 2016
Stire din Economie : Leul a avut o zi proastă
Pagina a fost generata in 1.9857 secunde