Mihai Daraban: CCIR nu susține cuantumul amenzilor privind nedeclararea stocurilor de produse agricole

172
Mihai Daraban: CCIR nu susține cuantumul amenzilor privind nedeclararea stocurilor de produse agricole - mihaidarabanccirnusustinecuantum-1653676934.jpg
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în calitate de mediator între antreprenorii români și decidentul politic, a făcut o serie de propuneri în cadrul proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare, propuneri care, ulterior, au fost incluse în noua formă a acestui proiect, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, la sugestia CCIR s-au introdus unele excepții în ceea ce privește obligația de raportare, furnizare a datelor privind evoluția stocurilor deținute de către comercianții de produse agricole și alimentare care dețin structuri de vânzare de până la 400 mp, pentru comercianții ambulanți, precum și pentru comercianții care desfășoară activități de comercializare în zone publice. De asemenea, a fost introdusă propunerea CCIR de a fi exceptați de la obligația de raportare a stocurilor operatorii care desfășoară activități de producție agricolă ce dețin în stoc, în ultima zi a fiecărei luni, anumite cantități, mai mici decât limitele stabilite prin proiectul de OUG.

În noua variantă a proiectului, s-a stabilit ca această raportare să se realizeze lunar, nu săptămânal sau ori de câte ori Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) apreciază că este necesar, așa cum era prevăzut în varianta inițială a proiectului.

„CCIR salută faptul că MADR a ținut cont de o bună parte dintre propunerile noastre și acestea au fost introduse în proiectul de OUG. Cu toate acestea, în noua formă a proiectului a rămas nemodificată o prevedere extrem de periculoasă, prin care comercianții și producătorii agricoli care nu raportează anumite stocuri vor primi o amendă cuprinsă între 500.000 și un milion de lei. CCIR consideră că, pentru o simplă omisiune de raportare, aplicarea unei asemenea amenzi este disproporționată, mai ales pentru că nu este vorba de vreun prejudiciu adus statului român sau vreunui terț, ci doar de o eroare birocratică. În plus, în mediul rural, acolo unde își desfășoară activitatea producătorii agricoli, sunt frecvente situațiile în care conexiunile la internet lipsesc sau sunt precare, pentru a se putea realiza raportările respective la timp, pe platforma ministerului. Unii producători nu sunt digitalizați, fiindu-le, în esență, greu sau imposibil să transmită aceste cantități în format online. Iar o amendă atât de mare poate duce la falimentarea societății agricole respective”, a declarat Mihai Daraban - președintele CCIR.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4449 secunde