Mihai Daraban: România trebuie să reia proiectul AGRI, ca o alternativă europeană la gazul rusesc

165
Mihai Daraban: România trebuie să reia proiectul AGRI, ca o alternativă europeană la gazul rusesc - energie-1707063909.jpg

Articole de la același autor

Lituania şi România pot dezvolta proiecte comune în domeniul energiei, un exemplu de bune practici fiind terminalul lituanian GNL din Klaipeda, care reuşeşte să ofere acestei ţări un grad ridicat de independenţă în ceea ce priveşte gazele naturale, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, constănţeanul Mihai Daraban, a avut o întrevedere cu E.S. Arturas Zurauskas, ambasadorul Lituaniei în România, în scopul analizei situaţiei actuale a schimburilor economice bilaterale, precum şi al identificării soluţiilor optime pentru dinamizarea acestora.

„Chiar dacă cifrele ne arată că între cele două state există o valoare a schimburilor comerciale de numai 383 de milioane de euro, în Lituania sunt comercializate produse finite cu materie primă importată din România şi viceversa, astfel încât nu putem să vorbim despre o statistică reală din acest punct de vedere. Lituania şi România pot dezvolta proiecte comune în domeniul energiei, un exemplu de bune practici fiind terminalul lituanian GNL din Klaipeda, care reuşeşte să ofere acestei ţări un grad ridicat de independenţă în ceea ce priveşte gazele naturale. România trebuie să înveţe din experienţa Lituaniei, mai ales în situaţia geopolitică în care ne aflăm, şi să reia proiectul Azerbaidjan - Georgia - România Interconnector (AGRI), ca o alternativă europeană la gazul rusesc. Chiar dacă a fost demarat în 2008, din anumite motive acest proiect nu a fost pus în practică până în prezent.


AGRI presupune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, şi traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere până în Portul Constanţa. Din păcate, renunţarea la acest proiect a însemnat şi oprirea investiţiilor în infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregătită din acest punct de vedere la ora actuală”, a declarat preşedintele Mihai Daraban.

„Unul dintre punctele importante de pe agenda Ambasadei Lituaniei în România îl reprezintă impulsionarea relaţiilor comerciale cu ţara dumneavoastră, acţiune dublată, în mod evident, de continuarea colaborării la nivel politic dintre cele două state. Profit, astfel, de această întâlnire pentru a vă solicita sprijinul în ceea ce priveşte atragerea unui număr cât mai mare de companii româneşti la viitorul summit Iniţiativa celor 3 Mări, eveniment ce va avea loc, anul acesta, la Vilnius, în Lituania. Suntem foarte interesaţi în cooptarea antreprenorilor români în proiecte comune, mai ales în domeniile: energie, transporturi, digitalizare şi IT&C. Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Ambasada Lituaniei în România au dezvoltat, de-a lungul timpului, o relaţie foarte strânsă şi sunt convins că, şi de data aceasta, Camera Naţională va reuşi să impulsioneze mediul de afaceri din România să participe în număr cât mai mare la acest summit”, a declarat E.S. Arturas Zurauskas, ambasadorul Lituaniei în România.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.902 secunde