Începe controlul marilor averi

Multimilionarii sunt invitați să-și declare câștigurile din străinătate

377
Direcția Verificări Fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală a trimis notificări unui număr de circa 300 de persoane cu venituri mari să-și declare câștigurile realizate în străinătate, în decursul anului fiscal 2011.

ANAF a constatat, pe baza datelor din evidențele fiscale aferente perioadelor anterioare, că gradul de declarare a veniturilor obținute din străinătate de către persoanele fizice cu venituri mari este mai redus decât cel așteptat de la o astfel de categorie de persoane.

Fiscul are în derulare un program de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu venituri mari. În cadrul lui, pe lângă activitatea de verificare a situației fiscale a persoa-nelor fizice selectate pe baza analizei de risc, se apelează și la metoda notificării, ca alternativă de îmbunătățire a conformării voluntare la declararea și plata impozitului pe venit.

Prin aceste notificări, contribuabilii sunt invitați la evaluarea situației fiscale și la depunerea, dacă este cazul, a unei declarații fiscale aferente veniturilor care fac obiectul notificării. Asemenea invitații la conformare voluntară sunt utilizate cu succes și de alte administrații fiscale din statele membre ale Uniunii Europene, dar nu numai pentru a servi ca instrument educațional de încurajare a conformării voluntare.

Notificarea nu are consecințe juridice și nu reprezintă, în sine, o obligare la declarare sau la plată, precizează ANAF, dar cu certitudine că persoanele aflate în colimator, pe baza analizei de risc, care nu vor da curs invitației, vor fi luate la puricat.

În județul Constanța, în cadrul Direcției de Control, din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice, a fost înființat, în urmă cu o lună, compartimentul care se va ocupa de verificarea averilor multimilionarilor locali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Aprilie 2012
Stire din Economie : Sorin Blejnar și-a dat demisia
Pagina a fost generata in 0.6767 secunde