Necazurile metalurgiei românești: fierul vechi e prea scump pentru ea, iar oțelul de import e prea ieftin

1095
Necazurile metalurgiei românești: fierul vechi e prea scump pentru ea, iar oțelul de import e prea ieftin - necazurilemetalurgieiromanestifi-1608300756.jpg

Articole de la același autor

Prețul mare al deșeurilor feroase folosite ca materie primă în industria oțelului, concurența neloială din partea unor state din afara zonei UE și demararea schemei de ajutor de stat pentru consumatorii industriali pentru anul 2021, au fost principalele teme ale discuțiilor dintre reprezentanții industriei metalurgice (respectiv: TenarisSilcotub, UNIROMSIDER, Federația Patronală Metalurgia și Societatea Română de Metalurgie) cu Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Reprezentanții Tenaris au semnalat faptul că întâmpină probleme în găsirea materiilor prime pentru producerea oțelului și că mare parte din fierul vechi de pe piața din România pleacă la export, către țări din afara spațiului comunitar, care își permit să cumpere aceste materii prime la prețuri mai mari. În acest timp, producătorii din spațiul european sunt obligați să respecte regulile de pe piața internă, iar costurile materiei prime au impact în prețul final. De asemenea, Tenaris a semnalat faptul că țări precum Turcia, care nu trebuie să respecte principiile concurenței și nu trebuie să plătească taxe vamale la fel de mari ca statele membre, vin pe piețele europene cu prețuri mai mici ale oțelului, fapt care afectează industria.



Reprezentanții UNIROMSIDER, ai Federației Patronale Metalurgia și ai Societății Române de Metalurgie au semnalat că în contextul Green Deal, odată cu trecerea la energia verde, producătorii din metalurgie fac eforturi mari pentru a se păstra competitivi, dar atâta timp cât materiile prime pleacă la export, se creează presiune pe piața internă.
Secretarul de stat a spus că ministerul caută soluții pentru a sprijini industria și a amintit de schema de ajutor pentru marii consumatori industriali de energie, o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenție directă, pentru consumatorii energointensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în prețul electricității, după modelul aplicat în alte State Membre. Direcția de specialitate din cadrul MEEMA a demarat plata ultimelor dosare pe 2019 și deja a început evaluarea dosarelor pentru 2020. Secretarul de stat Daniela Nicolescu a spus că speră ca direcția să poată evalua cât mai multe din aceste dosare pentru 2020, astfel încât atunci când va fi posibil, plățile să fie făcute fără întârziere.



UNIROMSIDER a adus în discuție o altă problemă întâmpinată de industria metalurgică, taxa de cogenerare impusă de ANRE, care este una dintre cele mai mari din Europa și care, în contextul actualei pandemii, afectează puternic industria.
Secretarul de stat a declarat că va constitui o comisie interministerială, cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Consiliului Concurenței și Ministerului Justiției pentru a găsi soluții atât pentru problema concurenței neloiale și a costurilor mari pentru deșeurile de fier, cât și pentru taxa de cogenerare.



„Problemele pe care mi le-ați prezentat astăzi nu pot fi rezolvate doar de MEEMA. Vorbim despre cadrul legislativ care trebuie modificat și despre măsuri bugetare. De aceea vom demara discuții în vederea constituirii unei comisii împreună cu colegii de la Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției și Consiliul Concurenței, deoarece trebuie să existe consens. Ministerul Economiei susține modernizarea industriei și a sistemului energetic. Vreau să revigorăm industria din România, fie ea de stat sau privată”, a spus secretarul de stat Daniela Nicolescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 10 Decembrie 2020
Stire din Economie : Noi structuri în viitorul Guvern
Pagina a fost generata in 0.4058 secunde