Nesiguranța și teama au pus stăpânire pe șantierul naval Daewoo-Mangalia

Articole de la același autor
Top articole din Economie
Comentează știrea
Adevarul este ca niciodata angajatii din DMHI nu au fost altfel decat stresati si umiliti. Partea romaneasca de fapt nu a avut nimic de a face cu protejarea resursei umane locale,a lasat la cheremul coreenilor totul. Niciodata romanii nu au stiut ce-i asteapta azi sau maine,au fost mereu siguri ca orice ,,Kim'' isi poate bate joc de ei dupa pofta lui si asa a fost.. Experimente,concedieri,inducerea permanentei stari de vinovatie fara vina,au fost parte din motivatiile negative prin care se mentinea ,,ordinea si disciplina'' Nimic nou fata de comunism. Fara un sprijin real,fara alte perspective,nulti au ramas in DMHI dar unii au reusit totusi sa-si gaseasca refugiul in alte orase din tara si e infinit mai bine pentru ei. Nu doar guvernul,ci vesnica adunatura locala de sefuleti cu fite-n cap au contribuit la ce era evident ca va urma. La DMHI nu este vorba doar de actiunile disputate,ci pe bune de partea umana,pentru ca oricine ar veni in locul coreenilor,intunericul deprimant si autocratismul traditional comunistoid exercitat de niste indivizi mereu stabi,vor face doar rau. Industria navala este una grea si pentru oameni,asa ca daca mai ai si niste metode de conducere inhibante,nu faci echipe bune,nu aduci placerea de a lucra intr-un colectiv acolo,in conditia omului desconsiderat,dispretuit.Dramele exista de multi ani,ele se aduc abia acum la cunostina prin presa. Posibil ca si asta sa fie doar o chestie de o zi ,doua,apoi liniste ca si pana acum. Cel putin exista siguranta ca in continuare nu situatia oamenilor este importanta pentru stat,ci banii ce ar trebui sa ajunga la buget. Daca ar fi unul,arab,african,teleleu Tanase de unde ar fi sa cumpere terenul santierului si sa dea la stat impozit cu un leu mai mult decat dadeau coreenii,nu conteaza ca oamenii se duc naibii.Asta este sigur.
Dar un caz asemanator a fost si in Franta la santierul naval Saint-Nazaire cand coreenii de la STX au vrut sa vanda majoritatea actiunilor celor de la Ficantierii Italia : https://www.reuters.com/article/us-stx-m-a-fincantieri/france-to-nationalize-stx-shipyard-if-italy-snubs-ownership-deal-idUSKBN1AB0VP Si atunci a intervenit statul francez pentru a impiedeca o vanzare dezastruasa a santierului. Important este ca santierul Mangalia sa fie cumparat de un constructor serios de nave mari si nu de un santier care produce barcute , remorchere si vaporase !
decit un constructor de nave mari strain cu o comanda la doi anii si restul cirpelii de mina a doua pe care nimenea nu le face din cauza toxicitatii lucrarilor asupra muncitorilor si a mediului mai bine un santier care produce barcute , remorchere , vaporase , fregate si sumarine cu zecille autohton , ca doar flota pe care a-ti viduto la fier vechii unde a fost produsa ,a da gresesc in actualele santiere OLANDEZE & NORVEGIENE