Noutăți privind ajutorul de stat pentru transportatorii rutieri licențiați

132
Noutăți privind ajutorul de stat pentru transportatorii rutieri licențiați - noutatitransportatori-1413480254.jpg

Articole de la același autor

Condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor au fost modificate prin hotărâre de guvern. Actul normativ se referă la transportatorii rutieri licențiați care beneficiază de returnarea celor 4 eurocenți pentru fiecare litru de motorină. 
Se stabilește că bugetul anual al schemei de ajutor de stat, va fi prevăzut la o poziție distinctă în cadrul bugetului Ministerului Finanțelor Publice, după cum urmează:
- pentru anul 2014, în valoare de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro;
- pentru anii următori, vor fi aprobate prin legile bugetare anuale fără a depăși în 2015 - 626,5 milioane lei, în 2016 - 643,2 milioane lei, în 2017 - 661,7 milioane lei, în 2018 - 680,7 milioane lei, în 2019 - 369,5 milioane lei.


O altă modificare se referă la stabilirea perioadei pentru în care vor fi procesate cererile de restituire de accize. Plata ajutorului de stat se va realiza până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, fiind necesară o perioadă de timp pentru procesarea cererilor de restituire depuse în trimestrul I 2019.


Alte modificări clarifică și flexibilizează condițiile de eligibilitate pentru transportatorii rutieri licențiați, care pot aplica pentru această schemă de ajutor de stat.


Astfel, operatorii economici care au creanțe de recuperat de la bugetului de stat - de exemplu TVA de rambursat - dar, în același timp, au și datorii, vor fi eligibili pentru a aplica în scopul restituirii accizei, în măsura în care datoriile acestora sunt mai mici decât creanțele asupra bugetului de stat. Situația trebuie dovedită de certificatele de atestare fiscală.


Totodată, a fost menținută drept condiție de eligibilitate pentru operatorii din transport rutier interdicția de a avea restanțe la bugetul general consolidat, la momentul înregistrării acestora în Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Se elimină condiția de a nu înregistra restanțe bugetare la momentul efectuării rambursării de accize, dintre condițiile de eligibilitate, această dovadă fiind necesară numai la momentul depunerii cererii de restituire de accize.


Se aduc clarificări și în ceea ce privește condiția de eligibilitate a operatorilor economici care la un moment dat au fost declarați inactivi. HG precizează explicit că un operator care a avut o perioadă de inactivitate și a fost declarat ca atare, dar și-a reluat activitatea și, în momentul înregistrării în Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, devenise din nou activ, va putea fi eligibil pentru a obține returnarea accizei de 4 eurocenți pentru fiecare litru de motorină.


De asemenea, în scopul aplicării unui tratament unitar tuturor operatorilor economici, indiferent dacă sunt licențiați în România sau în alte state membre, condițiile de eligibilitate care stabilesc că operatorii economici nu trebuie să se afle în procedură de executare silită, faliment, orice formă de reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare, respectiv nu trebuie să intre în categoria întreprinderilor în dificultate, sunt stabilite și în sarcina operatorilor economici din U.E.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7195 secunde