Concurs Numărul cazurilor de piraterie s-a dublat în prima jumătate a anului

1745
Numărul cazurilor de piraterie s-a dublat în prima jumătate a anului - 1fcceea4a8f4e128f39d1fe92d66a0d9.jpg

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de piraterie raportate Biroului Maritim Internațional s-a dublat în primul semestru al anului 2009, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De la 114 atacuri în primele șase luni ale lui 2008, s-a ajuns la 240 în prezent. Creșterea se datorează aproape în întregime contribuției piraților somalezi care și-au extins controlul în apele Oceanului Indian și ale Mării Roșii.
În ciuda prezenței unei puternice forțe navale internaționale, care patrulează de-a lungul coastei Somaliei și în Golful Aden, pirații continuă să controleze zona. Atacurile sunt frecvente și la distanțe tot mai mari de țărmuri. Sunt vânate cu precădere navele care se aventurează în afara așa-zisului coridor de securitate.
În prezent, în zonă patrulează zeci de nave ale NATO, Uniunii Europene, Rusiei, Chinei, Japoniei și altor națiuni. Cu toate acestea, pirații își fac de cap, profitând de legislația internațională blândă față de fenomenul pirateriei. Tupeul lor este atât de mare încât au ajuns să răpească navele din mijlocul convoaielor protejate de flotilele militare ori din gura porturilor și chiar să atace navele militare. În luna mai, pirații somalezi au încercat să captureze nava "USNS Lewis and Clark", care face parte din flota de război a Statelor Unite ale Americii și care asigură serviciul de aprovizionare a navelor de luptă din flota a V-a și din coaliția de intervenție în zona Golfului Aden.
În trimestrul al doilea, Biroul Maritim Internațional a înregistrat 136 incidente piraterești, în creștere cu circa o treime față de primul trimestru, când au fost raportate 104 cazuri.
Pe parcursul celor șase luni, un număr de 78 nave au fost atacate, împotriva a 75 nave s-a deschis focul, iar 31 nave au fost capturare.
Un număr de 561 de membri ai echipajelor au fost luați ostateci, din care 19 au fost răniți. 7 navigatori au fost răpiți de pe nave, 6 au fost uciși, iar alți 8 au fost dați dispăruți și se presupune că sunt morți. Atacatorii sunt tot mai bine înarmați. În majoritatea incidentelor, pirații fac uz de arme și cuțite. Violența împotriva echipajelor este în continuă creștere, consemnează raportul Biroului Maritim Internațional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3579 secunde