O tehnologie inovatoare a dus la creșterea producției de petrol din Marea Neagră

1276
OMV Petrom a anunțat încheierea cu succes a unei campanii offshore, în zăcămintele Lebăda Est și Lebăda Vest, situate în blocul Histria, din Marea Neagră. În cadrul acesteia a fost folosită o tehnologie inovatoare pentru România.
În urma acestei campanii offshore, se estimează o producție suplimentară pentru 2010, mai mare de 300.000 barili de petrol echivalent, care va proveni din două sonde existente (LO2 și LO3) și o sondă nou săpată (LV05).
LO2 și LO4 au fost inițial săpate în 1998 în zăcământul Lebăda Est și produceau la rate scăzute din cauza proprietăților slabe de debit ale rocii din zăcământ. Zăcămintele Lebăda Est și Lebăda Vest sunt foarte asemănătoare din punct de vedere geologic. După ce compania a câștigat experiență cu fracturarea hidraulică în câteva sonde situate în Lebăda Vest, aceeași tehnologie a fost aplicată și pentru sondele LO2 și LO4. Fracturarea hidraulică în mai multe etape este o tehnologie utilizată în premieră pentru România, care permite un debit crescut al fluidelor din rezervor, din rocă în gura sondei, rezultând astfel rate de producție mai mari.
Luând în calcul rezultatele obținute la sondele LV03 și LV04 de pe zăcământul Lebăda Vest, o nouă sondă, LV05, a fost săpată în cadrul aceluiași zăcământ.
OMV Petrom operează două perimetre offshore (Istria XVIII și Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 kilometri pătrați. Compania produce în prezent, pe platforma continentală, cu cinci zăcăminte comerciale: Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe, Pescăruș și Delta. Producția actuală atinge aproape 32.000 barili de petrol echivalent pe zi, adică circa 18% din producția Petrom din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2229 secunde