Ce preferați:

Observatorul prețurilor privaților sau Observatorul taxelor, impozitelor și tarifelor statului?

351
Observatorul prețurilor privaților sau Observatorul taxelor, impozitelor și tarifelor statului? - 123537539f315430aad15b51b2a02dcf.jpg
Ministerul Economiei intenționează să instituie, prin intermediul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), așa-numitul "Observator al prețurilor". În peste 1.400 puncte din țară, acesta va monitoriza evoluția prețurilor. "Unde vom constata derapaje majore, ANPC va interveni pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Vreau să vă spun că nu este numai o idee de-a noastră, s-a aplicat cu succes în Grecia, prețurile au scăzut după trei luni de la implementare cu șapte procente; nu ne este rușine să preluăm din modelele bine aplicate în alte state" - a declarat ministrul Adriean Videanu.
Îi amintim ministrului Economiei că Institutul Național de Statistică monitorizează prețurile din România, întocmind lună de lună indicele de creștere a prețurilor. Deci, nu este nevoie să se înființeze o structură paralelă și costisitoare, pe banii contribuabililor, care să țină prețurile sub observație.
Intenția statul de a ține inflația în frâu este pozitivă. Rămâne de văzut la ce modalitate de intervenție se va recurge. Dacă se interpune în mecanismul de formare a prețurilor, în raportul dintre cerere și ofertă, se încalcă flagrant Constituția și legile țării. Statul n-are nici un drept să-i ceară socoteală unui comerciant că vinde roșiile și cartofii mai scump decât alți precupeți ori unui cârciumar că își pune adaos de o mie la sută. Dacă își plătesc obligațiile către stat și nu îi înșeală pe consumatori, dacă mărfurile lor respectă standardele comerțului, agenții economici pot cere orice preț. E treaba lor dacă vor să vândă sau să stea să se uite cum îi ocolesc clienții.
Statul român nu este în stare să-și controleze propriile tarife și prețuri. Serviciile prestate de instituțiile și autoritățile statului, care ar trebui să fie gratuite, pentru că tocmai de aceea plătim taxe și impozite, sunt foarte scumpe. Statul inventează tot felul de autorizații, avize și licențieri extrem de costisitoare. Transportul cu trenurile statului este tot mai scump, iar costul întreținerii la bloc a explodat din cauza prețului gigacaloriei și eliminării subvenției?
Toate taxele, tarifele și prețurile de stat au o contribuție majoră la creșterea inflației. Cel mai elocvent exemplu este al TVA, care a crescut de la 19% la 24% și generează efecte în lanț în zona prețurilor. Nu credeți, domnule Videanu că, înainte de a avea un Observator al prețurilor privaților, ar trebui să avem Observatorul taxelor, impozitelor și tarifelor statului? Și ar mai trebui să avem ceva: o Agenție Națională pentru Protecția Contribuabilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4456 secunde