Operațiunea Depol care i-a pus pe jar pe portuarii constănțeni

1071
2

Articole de la același autor

"Top urgent. Bună dimineața, nava "Doro" se află acostată în dana nr. 81 - 82, din terminalul Comvex, sub operațiuni de descărcare a 50.137 tone de cocs petrol. Descărcarea navei se va termina astăzi 19 ianuarie 2015, în jurul orei 14. Vă transmitem în anexă mesajul primit de la comandantul navei și fotografii din care se observă că problema poluării bazinului portuar în zona danelor 80 - 85 nu a fost rezolvată. Vă rugăm să aveți în vedere luarea măsurilor necesare pentru curățarea și spălarea corpului navei, astfel încât să se evite întârzierea ei la plecare. Menționăm că această navă are o chirie zilnică de time-charter în valoare de 35.000 de dolari. Respectuoase salutări, clc. Corneliu Idu." Mesajul companiei Idu Shipping & Services, agentul bulk-carrier-ului "Doro" (sub pavilion Insulele Marshall) a alertat serviciul specializat al administrației portului Constanța, care a intervenit pentru a rezolva situația. 


S-a constatat că nu era vorba de hidrocarburi, ci de pleavă de la cereale și de praf de minereu provenite de la navele aflate în operare în zonă. 
În ultimele 48 de ore, a fost mare agitație în portul Constanța. O cantitate relativ mică de reziduuri petroliere s-a răspândit în zona danelor nr. 80 - 84, din terminalul Comvex, după ce, vineri, 16 ianuarie 2015, în timpul unei manevre, o navă a lovit barajul antipoluare instalat la intersecția danelor nr. 84 și 85, și l-a rupt. Echipele de intervenție s-au luptat nu doar să adune reziduurile din acvatoriu, dar să curețe și corpul navei "Katagalan Wisdom", sub pavilion Panama, care refuzase să părăsească portul. Inițial, s-a crezut că reziduurile petroliere provin din deversările istorice, din instalațiile Oil Terminal. Se bănuiește că, în subsol, ar exista acumulări formate pe parcursul a zeci de ani, care comunică cu pânza freatică. Mai ales în perioadele ploioase, hidrocarburile încep să circule și se infiltrează în rețeaua de canalizare, în ciuda faptului că a fost construit un cămin de decantare, care ar trebui să prevină acest lucru.


Compania Oil Terminal are dovezi că nu  ea este vinovată de cele întâmplate. "Analiza de laborator a probelor prelevate arată că reziduurile nu provin de la noi. De altfel  nici nu sunt reziduuri petroliere. Raportul a fost prezentat și Gărzii de Mediu. Menționăm  că barajul antipoluant în cauză a fost montat chiar de noi, iar navele noastre acționează  când apar scurgeri de hidrocarburi, despre care se presupune că ar proveni din infiltrațiile  istorice. Pentru corecta informare a opiniei publice trebuie precizat că noi nu avem conducte petroliere în zona terminalului Comvex" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Sorin Viorel Ciutureanu, directorul general al companiei Oil Terminal.


La rândul ei, administrația portuară a început propriile investigații pentru a depista poluatorul. Verificările pe traseul conductei de canalizare RAJA au arătat că, într-adevăr, căminul de decantare construit de Oil Terminal era curat. În schimb, în căminul de decantare construit de RAJA, situat în zona unde erau amplasate serele Constanței, au fost descoperite reziduuri asemănătoare cu cele deversate în port și care par a fi de ulei ars. Se bănuiește că ele ar proveni de la unitățile de service auto din apropiere. Au fost prelevate probe și urmează a fi analizate într-un laborator specializat.


Incidentul a pus în mișcare o mulțime de oameni și de resurse materiale. Acum, se caută soluții pentru a pune capăt odată pentru totdeauna scurgerilor de reziduuri petroliere sau de altă natură în apa mării. Una dintre ele este ca respectiva conductă să fie conectată la o stație de epurare din portul Constanța.


Comentează știrea

Maria
20 ianuarie 2015

Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Aria Studio
20 ianuarie 2015
Angajari modele

AriaStudio din Constanta angajeaza doamne/domnisoare pentru videochat. Comision pana la 70 %. Program flexibil,suport permanent,profesionalism si corectitudine . Singurul studio format din personal exclusiv feminin! Discretia si intimitatea sunt garantate. Varsta/experienta/aspect fizic :NU CONTEAZA! Aspectul fizic conteaza intr-un procent de 30-40% in activitatea de videochat. Inteligenta, carisma si abilitatea de a comunica cu oamenii si a te face placuta reprezinta restul de 60-70%. Depaseste-ti limitele ! Fii tu insati! Te asteptam in echipa noastra si vei vedea ca munca din pasiune exista! Contact 0721133353-Maria www.ariastudio.ro [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.558 secunde