Organizațiile fermierilor cer curățarea AFIR de frânari

139
Organizațiile fermierilor cer curățarea AFIR de frânari - organizatiile-1456066521.jpg

Articole de la același autor

"Reprezentanții Federației Naționale PRO AGRO apreciază în mod deosebit deschiderea spre dialog și transparență noii conduceri Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) - se arată într-un comunicat de presă. În acest sens, directorul general al agenției, domnul Andrei Szakal a redeschis după mult timp, ușa dialogului cu organizațiile profesionale. Ca urmare a inițiativei reprezentantului AFIR, în data de 11 Februarie 2016, o delegație a Federației Naționale PRO AGRO s-a întâlnit cu conducerea agenției, într-o ședință informală. în urma discuțiilor s-au identificat două linii majore de discuție și anume:

1. Ghidul de prevenire a neregulilor în accesarea fondurilor PNDR;

2. Modificarea HG 226/2015 - privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului național de dezvoltare rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat;

Legat de primul subiect, PRO AGRO solicită imperativ retragerea ghidului de condiții artificiale de pe "piață" și punerea pe acesta a unei etichete în sensul că "nu reprezintă punctul de vedere oficial al autorităților române". Atâta timp cât există regulamente și legislație națională aplicabilă în domeniu, nu ne putem substitui acestora cu alte instrumente care să simuleze legalitatea, provocând grave confuzii în practică. În acest sens au fost depuse la AFIR documente de poziție ale organizației, documente care tratează în detaliu toate aspectele ghidului, arătând că acesta reprezintă un abuz legal.

Suntem de acord, ca după modelul altor state europene, să realizăm împreună cu reprezentanții AFIR ghiduri de bună practică pe diferite masuri, ghiduri care să îndrume pozitiv aplicanții.

La subiectul al doilea, Federația Națională PRO AGRO a arătat că alături de mai multe asociații profesionale a transmis către MADR, în perioada alocată procesului de consultare publica, propuneri pentru modificarea HG 226/2015. Propunerile vizează modificarea de atitudine a instituțiilor statului față de beneficiarii PNDR, în special eliminarea condițiilor care promovează prezumția de vinovăție a aplicantului.

Totodată, PRO AGRO propune MADR, externalizarea serviciului de evaluare, folosind modelul european al evaluării proiectelor cu experți independenți. în acest fel, "justițiarii" angajați la AFIR vor putea să se ocupe de implementarea programului și sprijinirea beneficiarilor acestuia, lăsând loc instituțiilor cu competență de control să-și facă treaba. Poate și un sistem de remunerație al experților bazat pe implementarea proiectelor ar fi de luat în seamă.

Sperăm ca noua conducere AFIR să reușească în lupta împotriva unui sistem rigid, format prin management "de cumetrie", iar bucuria aplicanților să fie atunci când li se aprobă un proiect și nu când se respinge (simțindu-se eliberați de povara vinovăției induse)! Susținem schimbarea, transparentizarea proceselor și dorim să fim implicați în noua abordare a conducerii AFIR.

Federația Națională PRO AGRO reunete în prezent peste 62.000 de angajai i este o structură înființată în anul 2011 în interesul producătorilor din agricultură, industria alimentară și servicii conexe din România ce are drept scop principal promovarea, reprezentarea, susținerea și apărarea intereselor membrilor organizațiilor profesionale reprezentative la nivel național în raport cu instituțiile europene și naționale publice sau private. Federaia Naională PRO AGRO este singura organizaie reprezentativă la nivel naional pe sectorul agricultură i industria alimentară."  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Februarie 2016
Stire din Economie : Dolarul a înghițit 2,29 bani
Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Stire din Economie : Acte normative în dezbatere publică
Pagina a fost generata in 1.9189 secunde