Până și lucrătorii din termoficare se decuplează de la încălzirea centralizată

676
3

Articole de la același autor

O armată de muncitori înarmați cu utilaje sparg asfaltul, decopertează trotuarul și deschid canalul termic. Conducta principală care aduce agentul termic în cartierul Obor, din municipiul Constanța, este din nou fisurată. 


Nu e vorba de o întâmplare. De zece ani, respectiva conductă crapă în trei-patru locuri, vara și toamna, după un anumit program. Grație ei au de lucru muncitorii companiei Electrocentrale Constanța, dar și cei de la societatea Confort Urban, care trebuie să asfalteze în urma lor.


"Nu e mai ieftin să schimbați întreaga conductă, decât să o cârpiți ani la rând?" - îl întreb pe unul dintre lucrători. "Nu sunt bani de investiții" - răspunde omul în salopetă albastră. "Asta ați votat, asta aveți!" - sare cu gura un coleg, care se vede treaba că a rămas cu capsa pusă de la recentele alegeri locale. Nu-i dau atenție și mă adresez celui ce s-a arătat binevoitor: "Domnule, pierderile astea de agent termic și costurile reparațiilor le suportăm și eu, și dumneata, în calitate de consumatori." "Eu, nu! Mi-am tras gaze" - îmi dă replica, rânjind, cel întrebat.


Prinzând ideea din zbor, îi spun: "Compania voastră e în pericol să rămână fără clienți. Uitați-vă, toate blocurile din cartier au început să se racordeze la gaze, iar locatarii se decuplează pe rupte de la sistemul de încălzire centralizată."


Lucrătorul simte pericolul și încearcă să pareze: "Oamenii ăștia fac o mare greșeală; e mai scump cu centrala de apartament." Atunci, i-am dau lovitura fatală: "Dacă e așa, de ce nu renunțați la gaze? Treceți înapoi la sistemul centralizat!" Omul a înțeles că a căzut în propria capcană. A deschis gura să mai spună ceva, dar nu a mai avut replică. A reușit să scoată doar un "Ăăă…"


Pentru mine este cât se poate de clar: dacă și proprii angajați nu mai au încredere în Electrocentrale Constanța, înseamnă că soarta sistemului cetralizat de încălzire este pecetluită.


În urmă cu 14 ani, Doru Oșlobeanu, directorul din acea vreme al companiei de termoficare, declara, pentru cotidianul "Cuget Liber", că Electrocentrale Constanța se confrunta cu următoarele probleme: creșterea costurilor de producție, ceea ce a condus la creșterea prețului gigacaloriei cu 40% în vara lui 2002; existența unui volum important de pierderi pe rețea; pierderea unui număr mare de clienți dîn rândul agenților economici, dar și al persoanelor fizice, pe măsura ce s-a accelerat pătrunderea gazelor în Constanța; pierderi financiare.


În decurs de un deceniu și jumătate, situația companiei s-a înrăutățit și mai mult. Bilanțul contabil al anului 2015 a fost închis cu o pierdere brută de 21.452.321 lei și datorii de 243.038.781 lei. 


Ministerul Energiei consideră că princi-palele puncte slabe ale companiei sunt:
• datoria la bugetul de stat (Fondul de risc), în valoare de 199.981.479 lei, pentru care s-a instituit sechestru asiguratoriu de către ANAF pe toate activele imobilizate ale societății;


• preluarea prin divizare în capitalurile proprii ale societății a unor terenuri, în valoare de 15.058.854 lei, pentru care nu deține titluri de proprietate. În urma investigațiilor făcute s-a constatat existența unor suprapuneri de suprafețe pentru care au fost emise deja titluri de proprietate de către Primăria Constanța;


• echipamentele neperformante de producție și transport, din cauza uzurii fizice și morale și a lipsei investițiilor din ultimii șapte ani; 


• diminuarea capitalului social, în urma divizării din 2014, de la 90,663 milioane de lei la 32 milioane de lei.


Pentru revigorarea companiei și relansarea pe piață, Ministerul Energiei consideră că trebuie făcute următoarele investiții: achiziția unei noi instalații de cogenerare de 42 MW; reabilitarea rețelei de transport primar al energiei termice; asigurarea unei surse alternative de alimentare cu apă; achiziționarea de grupuri cu pornire rapidă pentru realizarea serviciilor tehnologice de sistem. Se propune ca finanțarea acestora să fie asigurată prin-tr-o asociere în participațiune sau parteneriat public-privat, lucru greu de realizat în condițiile în care producerea agentului termic se dovedește a fi neprofitabilă și tot mai mulți consumatori se deconectează de la sistemul centralizat de încălzire.


Comentează știrea

ete fleosc
6 iulie 2016
ce sa-ti povestesc

ai descoperit si matale apa calda. vezi ca ai uitat sa amintesti despre studiile intr-ale termoficarii ale celor de la Ariston. intreab-o pe Andreea.

gabi
6 iulie 2016
=

chin si iar chin,radet moare dar nu se preda ! bineinteles pe banii si nervii constantenilor. fagadau are alte probleme,sa scape de garda lui mazare,sa-si formeze propria garda de slugi.

ete scartz
6 iulie 2016
wow , ce stire

mai nea Tita meriti premiul pulitzer pentru articolul asta . esti tare domne!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 06 Iulie 2016
Stire din Economie : Dolarul a câștigat 4 bani
Miercuri, 06 Iulie 2016
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 3.2995 secunde