Parlamentul European şi statele UE, acord privind certificatul de vaccinare

122
Parlamentul European şi statele UE, acord privind certificatul de vaccinare - parlamentuleuropean-1621779178.jpg
Parlamentul European şi statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, care va facilita călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie, informează agenţia de ştiri AFP. Documentul, denumit „certificat verde digital” european, va oferi date despre titular că este vaccinat anti-COVID-19, sau că are un test negativ recent ori că este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus. Eurodeputaţii au cerut iniţial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat.

Compromisul găsit se referă la teste „abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare. Un alt punct divergent a fost cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie.

Textul de compromis prevede că statele membre „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi ”necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7668 secunde