Patru firme amendate cu 5,6 milioane euro, pentru trucarea a două licitații

367
Consiliul Concurenței a sancționat patru companii cu o amendă în valoare totală de 25.464.865 lei (aproximativ 5,6 milioane euro) pentru trucarea a două licitații organizate de S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Mediaș. 

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind o posibilă înțelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitațiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 - 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale. 

"Avem dovezi că aceste companii s-au înțeles asupra conținutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitații, schimbând informații comerciale sensibile. Înțelegerile de trucare a licitațiilor, reprezintă una dintre cele mai grave restricționări ale concurenței și conduc la achiziționarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanșa investigația" - a declarat domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. 

Astfel, S.C. CONDMAG S.A. și S.C. INSPET S.A. au fost amendate cu 4.548.658 lei (un milion de euro) și, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înțelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziție publică "Racord gaze naturale Butimanu - Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi", organizată în anul 2009. Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informații sensibile, cu caracter confidențial, care au permis S.C. INSPET S.A. să câștige licitația, conform unei înțelegeri prealabile. 

S.C. MOLDOCOR S.A. a fost amendată cu 2.235.028 lei (500.000 euro) și S.C. T.M.U.C.B. S.A. cu 11.384.975 lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înțelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziție publică "Conductă de transport gaze 20’’ Giurgiu Ruse", organizată în anul 2011. Trucarea licitației s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenți: S.C. T.M.U.C.B. S.A. a transmis S.C. MOLDOCOR S.A. informații confidențiale cuprinse în oferta sa financiară. 

Legea concurenței (nr. 21/1996) interzice orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici ori asociațiile de agenți economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenței, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Licitație la Primăria Constanța
Miercuri, 22 August 2012
Stire din Social : Licitație RAJA, cu public
Pagina a fost generata in 0.3752 secunde