Persoanele fizice autorizate au noi drepturi și obligații în 2017

881
Persoanele fizice autorizate au noi drepturi și obligații în 2017 - persoanelefiziceautorizate-1478106209.jpg

Articole recomandate

Începând cu data de 17 ianuarie 2017, o persoană fizică autorizată poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activități prevăzute de Clasificarea activităților din economia națională (CAEN) și poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii.

O persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terțe persoane care funcționează atât în același domeniu, cât și într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.

În scopul exercitării activității (activităților) pentru care a fost autorizată, PFA poate stabili relații contractuale, în condițiile legii, cu orice persoane fizice și juridice, cu alte PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activități economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic.

Persoana fizică ce desfășoară activități economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege.

Măsurile de mai sus sunt cuprinse în Legea nr. 182/ 2016 pentru aprobarea OUG nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activității economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 828 din 19 octombrie 2016. Legea reglementează: accesul la activitățile economice din economia națională astfel cum sunt prevăzute în Codul CAEN; procedura de înregistrare în registrul comerțului, de autorizare a funcționării și regimul juridic al persoanelor fizice autorizate să desfășoare activități economice, precum și al întreprinderilor individuale și familiale. Actul normativ va intra în vigoare începând cu data de 17 ianuarie 2017.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Cum să-ți faci rapid un PFA
Joi, 27 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Cum se face înregistrarea PFA
Pagina a fost generata in 0.2593 secunde