Piața gazelor este LIBERALIZATĂ COMPLET din 1 iulie

183
Piața gazelor este LIBERALIZATĂ COMPLET din 1 iulie - gaze-1593585532.jpg

Articole recomandate

Piața gazelor din România este complet liberalizată, începând de miercuri, 1 iulie, ceea ce ar trebui să ducă la creșterea concurenței și la scăderea prețurilor.


Consumatorii casnici nu simt deocamdată aceste beneficii, pentru că prețurile din ofertele marilor furnizori rămân aceleași ca până acum.


Orice consumator de gaze avea posibilitatea, teoretic, de a-și schimba furnizorul și de a trece în piața liberă încă din 2007. Practic, foarte puțini au făcut-o, întrucât până acum exista încă prețul reglementat, stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) la nivel minim.


Însă, începând de la 1 iulie, ANRE nu mai fixează prețul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, iar aceștia ar trebui să cerceteze piața și să aleagă cel mai bun preț.


Liberalizarea vine într-un moment în care piața furnizării de energie este extrem de concentrată, două dintre companii, Engie și E.ON, având 90% dintre clienții casnici. Aceste companii au trimis clienților oferte cu același preț ca și până acum și, dacă nu există niciun răspuns din partea oamenilor, ofertele intră automat în vigoare.


Cu toate acestea, autoritățile susțin că tarifele pentru populație ar trebui să scadă, deoarece pe bursă cotațiile gazelor cu livrare în a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decât până acum.


În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara, pentru Agerpres, că populația ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici, odată cu liberalizarea.


"Sunt ușor dezamagit de reacția furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piață, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator și poate că nu se informează corect", a spus Popescu.


Potrivit acestuia, în cazul în care marii furnizori nu vor scădea prețurile, Legea concurenței permite Guvernului să intervină în piață pentru o perioadă de șase luni.


"Suntem dispuși să așteptăm să vedem cum vom sta în iulie, cum se reglează piața, și vom interveni dacă vedem că sunt speculații. Vom interveni pe Legea concurenței și ne vom asigura că diferența de preț de achiziție a furnizorilor se va regăsi și în prețul final al cumpărătorilor", a mai spus ministrul.


Reprezentanții ANRE admit faptul că va mai dura până ce consumatorul va simți liberalizarea în buzunarul său.


"Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piață dominată de un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu și lung, consumatorii vor fi cei care vor simți primii efectele benefice", a afirmat, marți, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE. Efectul secundar va fi cel al creșterii încrederii investitorilor, a adăugat el.


Totodată, specialiștii spun că liberalizarea va conștientiza consumatorii și îi va impulsiona să se implice mai mult, să compare prețurile din piață și să analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte.


ANRE a arătat că pot apărea și dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare, care sunt generate, în principal, de cunoașterea insuficientă a mecanismelor pieței, atât de unii furnizori, cât și de unii clienți finali.


"Clienții finali trebuie să știe că, pe piața concurențială, prețurile se formează liber pe baza cererii și ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale. Pentru a încheia în cunoștință de cauză un contract de furnizare a gazelor naturale, clienții finali trebuie să realizeze propriile evaluări și comparații între oferte, în vederea alegerii celei mai avantajoase dintre cele disponibile pe piață. În acest sens, se recomandă ca, în prealabil, clienții finali să se informeze cu privire la drepturile pe care le au și să realizeze o comparație între condițiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual și condițiile comerciale oferite de alți furnizori de pe piața internă de gaze naturale", spun oficialii ANRE.


De asemenea, oamenii trebuie să știe că își pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată și acea perioadă nu a expirat încă.


În cazurile în care un client final ajunge în situația de a nu avea asigurată furnizarea gazelor, ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanță care are obligația de a-l prelua și de a-i livra temporar gaze naturale la un preț aprobat de ANRE, clientul având posibilitatea, ulterior, să-și aleagă un alt furnizor.


În cazul unei întreruperi în alimentare, clientul final se poate adresa atât operatorului de distribuție, cât și furnizorului.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Aprilie 2020
Stire din Economie : Prețul gazelor e în declin
Pagina a fost generata in 0.3316 secunde